#Mořský vlk s kadeřávkem

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Mořský vlk s kadeřávkem | Kristína Nemčková
Ryby & mořské plody Slané

morsky_vlk_kaderavek2_web

#Mořský vlk s kadeřávkem

 

4 - 5 30 min 2

MOŘSKÝ VLK s teplým salátem z kadeřávku, mrkve a zázvoru podávaný s mrkvovým pyré je recept plný vitamínů, které se v tomto období vždycky hodí. Mrkev, kurkuma i zázvor mají skvělé antibakteriální a antioxidační účinky a kadeřávek posiluje naše srdce, ledviny a pozitivně působí na vlasy a pleť. Doporučuji nevařit dlouze - jen tak si každá surovina udrží své "vitamínové" vlastnosti. Můžete se řídit i dle videoreceptu :)

Jdu na to

Suroviny

Na rybu

  • 2 filety mořského vlka
  • olivový olej
  • lžička másla
  • sůl a pepř

Na mrkvové pyré

  • 2 větší mrkve
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • stonky estragonu
  • lžíce másla
  • lžíce medu
  • sůl

Na teplý kadeřávkový salát

  • 1 mrkev
  • 2-3 cm zázvoru
  • čerstvý kadeřávek
  • sůl a pepř

Na estragonovou omáčku

  • šťáva z uvařené mrkve
  • přibližně 20 ml bílého vína
  • 15-20 g studeného másla
  • hrst čerstvého estragonu

Na servis

  • čerstvý estragon
  • chips z listu kadeřávku

Postup

Na mrkvové pyré si omyju větší mrkve a zbavím je slupky. Nakrájím je na kolečka. Přendám do hrnce a zaliju studenou vodou, akorát tak, aby byla mrkev ponořená. Ve škole nás naučili pravidlo: jakákoli zelenina, která roste pod zemí se začíná vždy vařit ve studené vodě. Vodu osolím, přidám žlutou část citrónové kůry, stonky estragonu bez lístků (ty si odložím na omáčku), kurkumu a máslo. Vařím do změknutí mrkve. Po uvaření vyndám citrónovou kůru a tvrdé stonky estragonu. Uvařenou mrkev přendám do mixéru a přiliju polovinu vývaru (vody z vaření). Druhou polovinu vody nechám v hrnci a odložím si ji stranou pro přípravu estragonové omáčky.

Zbývající vývar z mrkve zredukuju, to znamená, že ho dál provařím, přileju víno a nechám vyvařit alkohol. Stáhnu z plotny a zašlehám kostičky studeného másla. Nakonec přidám nadrobno nasekané lístky estragonu a ochutím solí, případně citrónovou šťávou.

Vykoštěné filety mořského vlka osolím a jemně opepřím z obou stran. Na pánvi rozehřeju olivový olej a opeču vlka nejdříve kůži dolů, přibližně 1-2 minuty. Jakmile položím rybu na pánev, přitisknu prsty filet k pánvi, aby se opekl rovnoměrně. Poté otočím na druhou stranu, přihodím kousek másla, naklopím pánev a lžící přelévám máslo po filetu. Dále už neopékám, aby se ryba nevysušila a přesunu filety na suchou papírovou utěrku, abych je zbavila zbytečného tuku. Pánev s výpekem budu ještě potřebovat na salát!

Čerstvé listy z kadeřávku zblanšíruju ve vroucí osolené vodě (vařím cca 2-3 minuty) a pak ihned přesunu do ledové vody. Tím zastavím vaření a kadeřávek zůstane krásně zelený. Vyždímám přebytečnou vodu a dám stranou. Nakrájím si středně velkou mrkev a zázvor na malé kostičky (brunoise) a na pánvi, na které jsem opékala rybu je opeču s trochou másla. Přihodím zblanšírovaný kadeřávek a vše jen rychle prohřeju (nevařím). Osolím, opepřím a salát je hotový.

VIDEORECEPT: Nahrála jsem pro vás i video jak postupovat -> VIDEORECEPT

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení