#Mořský vlk s kadeřávkem

MOŘSKÝ VLK s teplým salátem z kadeřávku, mrkve a zázvoru podávaný s mrkvovým pyré je recept plný vitamínů, které se v tomto období vždycky hodí. Mrkev, kurkuma i zázvor mají skvělé antibakteriální a antioxidační účinky a kadeřávek posiluje naše srdce, ledviny a pozitivně působí na vlasy a pleť. Doporučuji nevařit dlouze - jen tak si každá surovina udrží své "vitamínové" vlastnosti. Můžete se řídit i dle videoreceptu :)

morsky_vlk_kaderavek2_web

Suroviny

Na rybu

  • 2 filety mořského vlka
  • olivový olej
  • lžička másla
  • sůl a pepř

Na mrkvové pyré

  • 2 větší mrkve
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • stonky estragonu
  • lžíce másla
  • lžíce medu
  • sůl
Na teplý kadeřávkový salát
  • 1 mrkev
  • 2-3 cm zázvoru
  • čerstvý kadeřávek
  • sůl a pepř

Na estragonovou omáčku

  • šťáva z uvařené mrkve
  • přibližně 20 ml bílého vína
  • 15-20 g studeného másla
  • hrst čerstvého estragonu 

Recept

Na mrkvové pyré si omyju větší mrkve a zbavím je slupky. Nakrájím je na kolečka. Přendám do hrnce a zaliju studenou vodou, akorát tak, aby byla mrkev ponořená. Ve škole nás naučili pravidlo: jakákoli zelenina, která roste pod zemí se začíná vždy vařit ve studené vodě. Vodu osolím, přidám žlutou část citrónové kůry, stonky estragonu bez lístků (ty si odložím na omáčku), kurkumu a máslo. Vařím do změknutí mrkve. Po uvaření vyndám citrónovou kůru a tvrdé stonky estragonu. Uvařenou mrkev přendám do mixéru a přiliju polovinu vývaru (vody z vaření). Druhou polovinu vody nechám v hrnci a odložím si ji stranou pro přípravu estragonové omáčky.

Zbývající vývar z mrkve zredukuju, to znamená, že ho dál provařím, přileju víno a nechám vyvařit alkohol. Stáhnu z plotny a zašlehám kostičky studeného másla. Nakonec přidám nadrobno nasekané lístky estragonu a ochutím solí, případně citrónovou šťávou.

Vykoštěné filety mořského vlka osolím a jemně opepřím z obou stran. Na pánvi rozehřeju olivový olej a opeču vlka nejdříve kůži dolů, přibližně 1-2 minuty. Jakmile položím rybu na pánev, přitisknu prsty filet k pánvi, aby se opekl rovnoměrně. Poté otočím na druhou stranu, přihodím kousek másla, naklopím pánev a lžící přelévám máslo po filetu. Dále už neopékám, aby se ryba nevysušila a přesunu filety na suchou papírovou utěrku, abych je zbavila zbytečného tuku. Pánev s výpekem budu ještě potřebovat na salát!

Čerstvé listy z kadeřávku zblanšíruju ve vroucí osolené vodě (vařím cca 2-3 minuty) a pak ihned přesunu do ledové vody. Tím zastavím vaření a kadeřávek zůstane krásně zelený. Vyždímám přebytečnou vodu a dám stranou. Nakrájím si středně velkou mrkev a zázvor na malé kostičky (brunoise) a na pánvi, na které jsem opékala rybu je opeču s trochou másla. Přihodím zblanšírovaný kadeřávek a vše jen rychle prohřeju (nevařím). Osolím, opepřím a salát je hotový.

Můj tip

Ráda propojuju jednotlivé suroviny v jednotlivých komponentech receptu, díky tomu se krásně spojí všechny chutě. Zkuste na to při vaření myslet a využijte výpeky, vývary, stonky bylinek nebo odřezky v každé složce receptu :).

Videorecept

Nahrála jsem pro vás i video jak postupovat -> VIDEORECEPT

 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína