#Losos s teriyaki omáčkou

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
teriyaki losos7 web
Ryby & mořské plody Slané

teriyaki_losos_web

#Losos s teriyaki omáčkou

 

4 - 5 45 min 2

Ryby připravuji ráda, a lososa jsme doma dlouho neměli. Někde jsem se dočetla, že tato ryba obsahuje látku, která podporuje v našem těle tvorbu serotoninu, hormonu štěstí, který vyvolává příjemný pocit klidu a pohody. Vyzkoušeno! Po LOSOSU V OMÁČCE TERIYAKI S KOKOSOVOU RÝŽÍ jsme byli všichni v klídku :) Pojďte se dát do pohody i vy, a uvařte si tento jednoduchý recept.

Jdu na to

Suroviny

Na 4-5 porcí ryby

  • 800 g čerstvého arktického lososa (na 4-5 porcí)
  • 100 ml sójové omáčky
  • 100 ml vody
  • 6 lžic medu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 stroužky česneku (nakrájet na plátky)
  • 1-2 cm čerstvého zázvoru (na nudličky)
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • chilli (dle chuti) 
  • jarní cibulka (na dozdobení) 

Na zeleninový salátek

  • 200 g baby zeleného chřestu
  • 500 g čerstvého hrášku
  • 1/2 lžíce sezamového oleje
  • 1/2 lžíce másla
  • 1 lžička miso pasty
  • sůl

Na kokosovou rýži

  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1/2 hrnku vody
  • kůra z jedné limetky
  • plátek čerstvého zázvoru
  • 1,5 lžičky soli

Na tatarák z odřezků lososa

  • 1 lžíce černého sezamu (opečeného nasucho na pánvi)
  • šťáva a kůra z 1 limetky
  • 1/2 lžičky rybí omáčky

Postup

Základem dobře uvařené rýže je její předmytí. Přesypu si ji do sítka a důkladně opláchnu, dá se říct "properu" nejméně 5 minut pod tekoucí vlažnou vodou. Přendám do hrnce, přiliju kokosové mléko, vodu, přidám plátek zázvoru, nastrouhanou kůru z jedné limetky a vše osolím a promíchám. Zakryju pokličkou a přivedu k varu. Pak stáhnu stupeň vaření na mírný, ať rýže jen jemně probublává. Vařím, dokud se všechna tekutina z hrnce nevypaří, nebo nevsákne do rýže. Pak stáhnu z plotny a nechám pod pokličkou dojít dalších 5 minut.

V hrnci smíchám sójovou omáčku, vodu, limetkovou šťávu, med, cukr, tenké plátky česneku a nudličky zázvoru. Můžu přidat i nasekané čerstvé chilli. Vše nechám převařit. V misce si v trošce vody rozmíchám jednu lžíci kukuřičného škrobu, a přimíchám do omáčky v hrnci. Jakmile začne omáčka houstnout, a škrob se v ní dobře rozpustí, stáhnu hrnec z plotny. Ochutnám - omáčka by měla být výrazná, popřípadě dochutím.

Lososa zbavím kůže, zkontroluju, jestli neobsahuje kosti a kdyžtak je vytáhnu pinzetou. Tenkou zadní část filetu odříznu, dám si ji stranou a využiju později na tatarák. Nechám si tedy vyšší část rybího filetu a tu rozdělím na stejně velké kousky (4-5 kusů).

Připravím si menší pekáč, nebo zapékací mísu, vložím do ní očištěné kousky lososa, a zaliju je připravenou omáčkou. Filety lososa ještě posypu sezamem a dám péct do předem vyhřáté trouby na 210 °C na 13 minut. Losos by uvnitř měl zůstat růžový.

Ze zadní části filetu, kterou jsem si předem odřízla, připravím tatarák, který můžu servírovat jako předkrm s opečeným toustem. Nakrájím lososa na malé kostičky, přibližně 0,3 cm. Na pánvi si nasucho opeču sezamová semínka, která se díky tomu hezky rozvoní. V misce promíchám kousky lososa se šťávou a nastrouhanou kůrou z jedné limetky, přidám rybí omáčku, opečený sezam a vše důkladně promíchám.

Vrhnu se na salátek. Vyloupu čerstvý hrášek (když mám mladé lusky, použiju je celé) a z chřestu odříznu jen konce. Připravím si mísu se studenou vodou, pokud mám kostky ledu, dám je také do vody. V hrnci přivedu k varu osolenou vodu, a vložím do ní stonky očištěného chřestu a celé mladé hráškové lusky. Nechám vařit přibližně 30 sekund. Rychle přendám do připravené ledové vody, aby neztratily barvu, a zprudka zchladím.

Na pánvi si rozehřeju sezamový olej s máslem, přidám vyloupaný hrášek, okapaný chřest s hráškovými lusky a všechno prohřeju a mírně opeču na pánvi. Dochutím miso pastou, nebo solí.

Vše mám připraveno a začnu servírovat na talíře. Na závěr dozdobím nasekanou jarní cibulkou.

Co by se vám mohlo hodit?

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 11.4.2022
Nevěřila bych, že se k tomu bude hodit kokosová rýže a bylo to famózní!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení