#Kuře s hořčicovou omáčkou

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
kura web
Drůběž Slané

kura3

#Kuře s hořčicovou omáčkou

 

4 - 5 45 min 2

Jednoduchý a rychlý recept, který se vám bude hodit třeba jako rychlovka k obědu o víkendu. KUŘECÍ STEHNA S OMÁČKOU Z HOŘČICE s čerstvými bylinkami, vařenou brokolicí, fazolovými lusky a jasmínovou rýži.

Jdu na to

Suroviny

Na oběd pro 4 - 5 lidí 

  • 10 horních kuřecích stehen (s kostí a kůží)
  • slunečnicový olej
  • 1 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 1 bobkový list
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu
  • 200 ml smetany na šlehání
  • sůl a pepř
  • hladkolistá perželová nať
  • pažitka
  • estragon 

Na přílohu

  • stonky divoké brokolice
  • fazolové lusky
  • jasmínová rýže

Na servis

  • pár lístku čerstvého estragonu nebo petrželové natě

Postup

Šalotku nasekám nadrobno. Oberu lístky čerstvých bylinek a nasekám je. Pár lístků estragonu si odložím stranou na závěrečné zdobení.

V dostatečně velké pánvi rozehřeju slunečnicový olej. Kuřecí stehna ze všech stran osolím a opepřím a položím na rozehřátou pánev kůží dolů. Opeču dozlatova, přetočím a opékám z druhé strany. Celý proces opékání stehen mi zabere přibližně 10 minut, pak stehna vyndám z pánve na talíř a zakryju alobalem.

Zbavím se přebytečného oleje v pánvi (nasaju ho do papírové utěrky). Pozor - neseškrábnu “sucs”, který má v sobě spoustu chuti, a tu v omáčce chcete mít! (sucs - zkaramelizové kousky masa, které se přichytily při opékání na dno pánve)

Do pánve přidám cca lžíci másla, dosklovita na něm opeču nasekanou šalotku a vařečkou seškrábu všechen ten “sucs” ze dna pánve. Zaliju bílým vínem a zredukuji objem téměř na polovinu. Přidám protlačený (rozbouchnutý) česnek a bobkový list.

Poté zaliju kuřecím vývarem a přidám do vývaru kuřecí stehna. Nechám mírně vařit 10-15 minut, pak už bude kuře hotové. Pánev nepřikrývám pokličkou, chci aby mi zůstala křupavá kůžička :).

Kuřecí stehna z vývaru vytáhnu na talíř a znovu je zabalím alobalem, abych je udržela teplé. Pokud chci mít omáčku hezky hladkou bez zbytků šalotky, přecedím jí přes sítko a vrátím do pánve. Omáčku přivedu k varu a mírně dále redukuji. Přidám hořčici, med a vše zamíchám a provařím. Zaliji smetanou a zredukuju na “coated consistency”, tj takovou konzistenci omáčky, která obalí lžíci.

Dochutím a přidám nasekané bylinky. Přidám do hotové omáčky zpět kuřecí stehna, společně přehřeji, pokuď je zapotřebí a na závěr posypu ještě lístky estragonu. Čerstvý estragon dává výslednému pokrmu specifickou chuť a seženete jej třeba na lokálních trzích.

Uvařit jasmínovou rýži není žádná velká věda a nejdůležitější je pečlivé propláchnutí vodou před samotným vařením. Proto rýži properu co nejpečlivěji a několikrát. Dám do hrnce 1 hrnek rýže a zaliji 1,5 hrnkem vody (když připravuji větší množství, dodržím tento poměr, 1:1,5 – rýže a voda). Přikryji hrnec pokličkou a nechám přivést k varu. Pak plamen pod hrncem snížím na mírnější výkon a když už v rýži nevidím vodu, hrnec z plamene odstavím, ale neodkrývám pokličku a nechám rýži pár minut dojít. Rýže je uvařena od varu za přibližně 15-20 minut.

Kuře s omáčkou servíruji s jasmínovou rýží a vařenou zeleninou.

Co by se vám mohlo hodit?

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 11.4.2022
moc nám tento recept chutná

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení