#Kuře s hořčicovou omáčkou

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Kuře s hořčicovou omáčkou | Kristína Nemčková
Drůběž Slané

kura3

#Kuře s hořčicovou omáčkou

 

4 - 5 45 min 2

Jednoduchý a rychlý recept, který se vám bude hodit třeba jako rychlovka k obědu o víkendu. KUŘECÍ STEHNA S OMÁČKOU Z HOŘČICE s čerstvými bylinkami, vařenou brokolicí, fazolovými lusky a jasmínovou rýži.

Jdu na to

Suroviny

Na oběd pro 4 - 5 lidí 

  • 10 horních kuřecích stehen (s kostí a kůží)
  • slunečnicový olej
  • 1 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 1 bobkový list
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu
  • 200 ml smetany na šlehání
  • sůl a pepř
  • hladkolistá perželová nať
  • pažitka
  • estragon 

Na přílohu

  • stonky divoké brokolice
  • fazolové lusky
  • jasmínová rýže

Na servis

  • pár lístku čerstvého estragonu nebo petrželové natě

Postup

Šalotku nasekám nadrobno. Oberu lístky čerstvých bylinek a nasekám je. Pár lístků estragonu si odložím stranou na závěrečné zdobení.

V dostatečně velké pánvi rozehřeju slunečnicový olej. Kuřecí stehna ze všech stran osolím a opepřím a položím na rozehřátou pánev kůží dolů. Opeču dozlatova, přetočím a opékám z druhé strany. Celý proces opékání stehen mi zabere přibližně 10 minut, pak stehna vyndám z pánve na talíř a zakryju alobalem.

Zbavím se přebytečného oleje v pánvi (nasaju ho do papírové utěrky). Pozor - neseškrábnu “sucs”, který má v sobě spoustu chuti, a tu v omáčce chcete mít! (sucs - zkaramelizové kousky masa, které se přichytily při opékání na dno pánve)

Do pánve přidám cca lžíci másla, dosklovita na něm opeču nasekanou šalotku a vařečkou seškrábu všechen ten “sucs” ze dna pánve. Zaliju bílým vínem a zredukuji objem téměř na polovinu. Přidám protlačený (rozbouchnutý) česnek a bobkový list.

Poté zaliju kuřecím vývarem a přidám do vývaru kuřecí stehna. Nechám mírně vařit 10-15 minut, pak už bude kuře hotové. Pánev nepřikrývám pokličkou, chci aby mi zůstala křupavá kůžička :).

Kuřecí stehna z vývaru vytáhnu na talíř a znovu je zabalím alobalem, abych je udržela teplé. Pokud chci mít omáčku hezky hladkou bez zbytků šalotky, přecedím jí přes sítko a vrátím do pánve. Omáčku přivedu k varu a mírně dále redukuji. Přidám hořčici, med a vše zamíchám a provařím. Zaliji smetanou a zredukuju na “coated consistency”, tj takovou konzistenci omáčky, která obalí lžíci.

Dochutím a přidám nasekané bylinky. Přidám do hotové omáčky zpět kuřecí stehna, společně přehřeji, pokuď je zapotřebí a na závěr posypu ještě lístky estragonu. Čerstvý estragon dává výslednému pokrmu specifickou chuť a seženete jej třeba na lokálních trzích.

Uvařit jasmínovou rýži není žádná velká věda a nejdůležitější je pečlivé propláchnutí vodou před samotným vařením. Proto rýži properu co nejpečlivěji a několikrát. Dám do hrnce 1 hrnek rýže a zaliji 1,5 hrnkem vody (když připravuji větší množství, dodržím tento poměr, 1:1,5 – rýže a voda). Přikryji hrnec pokličkou a nechám přivést k varu. Pak plamen pod hrncem snížím na mírnější výkon a když už v rýži nevidím vodu, hrnec z plamene odstavím, ale neodkrývám pokličku a nechám rýži pár minut dojít. Rýže je uvařena od varu za přibližně 15-20 minut.

Kuře s omáčkou servíruji s jasmínovou rýží a vařenou zeleninou.

Co by se vám mohlo hodit?

5
3x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
V Avatar autora | 17.9.2022
Díky, na rychlý oběd dobrý, omáčka chuťově super
5
P Avatar autora | 20.8.2022
Výborný recept ❤️. Ďakujem za neho.
5
Avatar autora | 11.4.2022
moc nám tento recept chutná