#Kremeš
Kategorie: | Recepty |
---|
#Kremeš
Tento super easy recept na KREMEŠ neboli kremšnitu mám od naší chorvatské kamarádky Tihi. Moje máma tvrdí, že jí zákusek připomína dětství a neděli, kdy ji její táta bral do cukrárny. Je to tedy hodně retro. Pojďte se se mnou vrátit o pár desítek let zpátky a udělejte radost někomu, kdo si kremeš pamatuje z dětství. Věřím, že to ocení!
Suroviny
Na kremeš
- 1 balení listového těsta (nebo 2 pláty)
- 3 balíčky pudinku šlehaného "za studena", používám Dr. Oetker Crème Olé
- 750-800 ml studeného mléka
- 500 ml smetany ke šlehání (doporučuju co nejtučnější, nejlépe více než 30 % tuku)
- 2 balíčky vanilkového cukru (nebo semínka z 1 vanilkového lusku)
- moučkový cukr na posypání
Na dochucení
- moučkový cukr na posypání
Postup
Balíček listového těsta si rozdělím na 2 stejné díly a válečkem vyválím každý díl do co největšího obdélníku. Rozehřeju si troubu na 180 °C, plech otočím dnem vzhůru, na něj rozložím pečicí papír a pak opatrně rozválený plát těsta. Plech otáčím dnem vzhůru schválně, abych docílila rovnoměrného upečení, jinak má těsto tendenci stáčet se kolem zvýšených okrajů plechu. Vidličkou propíchnu plát na několika místech a dám péct na přibližně 15-20 minut dozlatova. Při pečení kontroluju, aby se mi plát nepřipekl. Jakmile je dozlatova, vytáhnu ho z trouby a znovu opatrně propíchnu špejlí nebo vidličkou ty největší bubliny a nechám vystydnout. Tímto způsobem upeču oba pláty těsta.
Vyválím druhou polovinu listového těsta a dám péct stejným způsobem.
Během pečení listového těsta vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky a přimíchám do ní 2 vanilkové cukry nebo semínka z jednoho vanilkového lusku. Hotovou šlehačku dám do lednice.
Vyšlehám studené mléko s pudinkovým práškem, který se šlehá za studena (používám Crème Olé vanilka). Dávám méně mléka než se uvádí v návodu, protože chci docílit hustější konzistence. Přidám 3-4 velké lžíce vyšlehané šlehačky a promíchám do vláčného krému, který dám na chvíli taky do lednice.
Když mám vychlazené upečené pláty těsta, připravím si desku, nebo plech (tentokrát normálně otočený) a položím spodní plát upečeného těsta rovnější stranou dolu. Pomocí cukrářské stěrky jemně navrstvím pudinkový krém a rovnoměrně ho rozetřu na celý plát. Na krém navrstvím šlehačku a přikryju druhým upečeným plátem.
Dám do lednice na pár hodin, nejlépe na celou noc. Před podáváním přes sítko jemně zasypu moučkovým cukrem a opatrně nakrájím nejlépe vroubkovaným nožem.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.