#Kremeš

Tento super easy recept na KREMEŠ neboli kremšnitu mám od naší chorvatské kamarádky Tihi. Moje máma tvrdí, že jí zákusek připomína dětství a neděli, kdy ji její táta bral do cukrárny. Je to tedy hodně retro. Pojďte se se mnou vrátit o pár desítek let zpátky a udělejte radost někomu, kdo si kremeš pamatuje z dětství. Věřím, že to ocení!

kremes4_web

Suroviny

Na kremeš

  • 1 balení listového těsta (nebo 2 pláty)
  • 3 balíčky pudinku šlehaného "za studena", používám Dr. Oetker Crème Olé
  • 750-800 ml studeného mléka
  • 500 ml smetany ke šlehání (doporučuju co nejtučnější, nejlépe více než 32 % tuku)
  • 2 balíčky vanilkového cukru (nebo semínka z 1 vanilkového lusku)
  • moučkový cukr na posypání

Recept 

Balíček listového těsta si rozdělím na 2 stejné díly a vyválím každý díl do co největšího obdélníku. Rozehřeju si troubu na 180 °C, plech otočím dnem vzhůru, na něj rozložím pečicí papír a pak opatrně rozválený plát těsta (plech je třeba otočit dnem vzhůru, abych docílila rovnoměrného upečení, jinak má těsto tendenci stáčet se kolem okrajů plechu). Vidličkou propíchnu plát na několika místech a dám péct na přibližně 15-20 minut dozlatova. Při pečení kontroluju, aby se mi plát nepřipekl. Jakmile je dozlatova, vytáhnu ho z trouby a znovu opatrně propíchnu špejlí nebo vidličkou ty největší bubliny a nechám vystydnout.

Vyválím druhou polovinu listového těsta a dám péct stejným způsobem. 

Při pečení těsta vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky a přimíchám 2 vanilkové cukry. Šlehačku dám do lednice.

Vyšlehám mléko s pudinkovým práškem, který se šlehá za studena (používám Crème Olé vanilka). Dávám méně mléka než se uvádí v návodu, protože chci docílit hustější konzistence. Přidám 3-4 velké lžíce vyšlehané šlehačky a promíchám do vláčného krému, který dám na chvíli do lednice.

Když mám vychlazené upečené pláty těsta, připravím si desku, nebo plech (tentokrát normálně otočený) a položím spodní plát upečeného těsta rovnější stranou dolu. Jemně navrstvím pudinkový krém a rovnoměrně ho rozetřu na celý plát. Na krém navrstvím šlehačku a přikryju druhým upečeným plátem.

Dám do lednice na pár hodin, nejlépe na celou noc. Před podáváním jemně zasypu moučkovým cukrem a mám hotový zákusek jak z cukrárny z dob dětství mých rodičů :) 

Můj tip

Vrchní plát se může zalít roztátou čokoládou, a to už je opravdový návrat do minulosti!

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína