#Nepečené jablečné řezy
| Kategorie: | Recepty |
|---|

#Nepečené jablečné řezy
Tento nepečený vrstvený dezert je jako stvořený pro podzimní období, kdy je hojnost sladkých jablek. Spojuje svěží ovocnou vrstvu s nadýchaným krémem z mascarpone a tvarohu, křupavými sušenkami a jemnou karamelovou polevou. Recept je bez pečení, snadný na přípravu a ideální jako sladká tečka po obědě i jako pohoštění pro návštěvu. Nechte ho přes noc odležet v lednici a druhý den si užijte dokonalé řezy, které se krásně krájí a ještě lépe chutnají.
Suroviny
Na základní vrstvu
- 4 balení čtvercových sušenek (BeBe)
- 800 g sladkých jablek
- šťávu z 1/2 citronu
- 200 ml vody
- 1 balení vanilkového cukru
- mletá skořice
- 1 balení vanilkového pundinku (lze nahradit Zlatým klasem)
Na tvarohovou vrstvu
- 250 g plnotučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání (min 33 %)
- 100 g moučkového cukru
- kůrů z 1/2 citronu
Na karamelovou polevu
- 200 g cukru krupice
- 100 ml smetany ke šlehání
- 30 g másla (2 lžíce)
- špetka soli
- volitelně: hrst lískových oříšků na posypání
Postup
Škrabkou očistím jablka od slupky, odstraním jádřince a nastrouhám je na největších otvorech struhadla přímo do hrnce. Promíchám se šťávou z poloviny citronu, aby jablka hned nezhnědla. Přidám vanilkový cukr, mletou skořici a silikonovou stěrkou promíchám a dám vařit. V odměrce smíchám 200 ml vody s balením vanilkového pudinku (mohu nahradit Zlatým klasem) a tuto směs vmíchám do jablek. Za stálého míchání vařím, dokud směs nezhoustne. Poté ji odstavím a nechám vychladnout. Proces chladnutí mohu urychlit tak, že hrnec postavím do dřezu s ledovou vodou a směs občas promíchám.
Mezitím si v misce vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky, do které následně zašlehám na nižším stupni šlehání moučkový cukr (raději méně,protože všechny vrstvy dezertu jsou sladké), tvaroh a mascarpone. Na závěr zapracuji najemno nastrouhanou kůru z 1/2 citronu, která krém příjemně osvěží. Na strouhání kůry používám struhadlo Microplane.
Připravím si pekáč o rozměru cca 35 × 28 cm a na jeho dno vyskládám vrstvu sušenek, jednu vedle druhé. Na sušenky navrstvím vychlazenou jablečnou směs, kterou pomocí zahnuté cukrářské stěrky rovnoměrně rozetřu a uhladím. Opět vyskládám sušenky po celé ploše a na ně nanesu tvarohovou směs, kterou rovnoměrně rozetřu. Nakonec pokryji další vrstvou sušenek.
Připravím si karamelovou polevu. Na suché pánvi nechám na mírném plameni pomalu rozpustit 100 g krupicového cukru, který ale nemíchám. Cukr by se mícháním srazil a vytvořil pevné krystalky. Míchat se může až po přidání smetany. Lehce nakláním pánev, aby se karamel tvořil rovnoměrně. Jakmile cukr zkaramelizuje a má tmavě zlatou barvu, stáhnu pánev z plotny a opatrně přiliji smetanu. Pozor, bude bublat a prskat. Promíchám stěrkou a vrátím pánev na mírný plamen. Za stálého míchání stěrkou vařím, dokud se směs nespojí do hladké omáčky - to mi zabere pár minut. Na závěr přidám cca 2 lžíce másla a zamíchám. Pro zvýraznění chuti přidám špetku soli. Karamel nechám částečně vychladnout, aby zhoustl, ale stále byl roztíratelný, a poté ho stěrkou rovnoměrně rozetřu po povrchu dezertu.
Mohu také připravit lískové oříšky, které nasucho opražím dozlatova na pánvi. Následně nadrtím na menší kousky a posypu jimi koláč ještě na teplou karamelovou vrstvu.
Pekáč odložím do lednice a nechám uležet minimálně 2-3 hodiny, ideálně do druhého dne, aby sušenky změkly a chutě vrstev se propojily.
Vychlazené řezy opatrně nakrájím na rovnoměrné kostky. Používám dlouhý filetovací nůž Yaxell, který si před každým řezem namočím do horké vody, papírovou utěrkou osuším - díky tomu karamel nelepí, vrstvy se nehroutí a řezy mají čistý, hladký řez.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

