#Beef Bourguignon

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
gulas
Hovězí Slané

Boeuf Bourguignon

#Hovězí po burgundsku

7 - 8 4 hod 2

Nejslavnějším receptem Julie Child je Boeuf Bourguignon – hovězí na červeném víně po burgundsku. Právě tento recept se stal ikonickým po vydání její knihy Mastering the Art of French Cooking (1961) a následně i v televizním pořadu The French Chef, kde ho Julia připravovala v jedné z nejsledovanějších epizod. Maso se nejprve důkladně osmahne na másle, poté se dusí v červeném burgundském víně s vývarem, mrkví, cibulkou, česnekem, bylinkami a slaninou, a na závěr se přidávají dušené žampiony a malé perlové cibulky.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na hovězí po burgundsku

  • 600 g hovězího krku
  • 1 láhev bohatého červeného vína (Pinot Noir nebo Gamay)
  • 100 g pancetta
  • 1 cibuli
  • 1-2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 - 2 bobkové listy
  • svazek čerstvého tymiánu
  • 200 g malých hnědých žampiónů
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej

Na bramborovou kaši

  • 500 g brambor
  • 250 g másla
  • 50 - 100 ml mléka
  • sůl

Postup

Pro tento recept sáhnu po Hasegawa - japonské desce na krájení a kvalitním ostrým noži Yaxell, obojí mi přípravu receptu hodně usnadní. Nejdřív si tedy nakrájím všechny suroviny, abych je měla po ruce během vaření.

  • cibuli nahrubo,
  • maso zbavím blan a nakrájím na větší kostky,
  • mrkev na kolečka nebo půlkolečka,
  • česnek roztlačím nebo prolisuji,
  • žampiony podle velikosti – malé nechám vcelku, větší nakrájím na půlky nebo čtvrtky.

Maso ostrým nožem (já nejraději používám filetovací s čepelí dlouhou 15 cm) zbavím blan a nakrájím na větší kostky. Ty osolím, opepřím čerstvě namletým kampotským pepřem a lehce popráším hladkou moukou, ve které je obalím.

V litinovém hrnci na troše oleje opeču pancettu dozlatova, vyndám ji a odložím na chvíli bokem. Do stejného základu vložím kostky masa a každý kousek nechám zatáhnout ze všech stran, aby se vytvořila tmavá kůrka. Maso pomocí kuchařských kleští vyndám z hrnce do nerezové misky a odložím stranou.

Do výpeku přidám nahrubo nakrájenou cibuli a kolečka mrkve, krátce orestuji, poté přidám rajčatový protlak. Vše promíchám a nechám lehce zkaramelizovat, aby se zvýraznila chuť. Do tohoto základu vrátím opečené kostky masa i pancettu, přidám prolisovaný česnek, snítky tymiánu a 1–2 bobkové listy. Zaliju celou lahví kvalitního červeného vína, ideálně Pinot Noir nebo Gamay, a doliju vodou nebo ještě lépe vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Přivedu k varu, přiklopím poklicí a litinový hrnec vložím do předem vyhřáté trouby na 160 °C. Peču pomalu asi 3 až 3,5 hodiny, dokud maso není dokonale měkké a omáčka nezíská sametovou konzistenci. Vaření v troubě mi zabezpečí ideální konzistentní podmínky, díky čemuž bude maso rovnoměrně měkké a omáčka dokonale sametová. Při vaření na plotně by se mohla směs zespodu přichytit a zhořknout.

Mezitím si na másle orestuji očištěné žampiony (nakrájené na půlky nebo čtvrtky) a tyto přidám až úplně na závěr do hotového pokrmu, ze kterého vyjmu bobkové listy a větvičky tymiánu, aby nepřekážely při servírování.

Jako přílohu si připravím bramborovou kaši. Očištěné a slupky zbavené brambory nakrájím na stejně velké kousky, což znamená, že se rovnoměrně uvaří a vložím je do slané vody, kde je uvařím doměkka. Jakmile jsou uvařené, sliji vodu, a do brambor přidám máslo (hodně másla) a rozmačkám pomocí mačkadla na brambory, nebo použiji pasírovací sítko na brambory, které se používá v profesionálních kuchyních. Přiliji teplé mléko a jemně, na nejnižších otáčkách pár sekund promíchám mixérem s metličkami. Tímto mi vznikne hladká a krémová kaše. Nikdy nemixuji tyčovým mixérem, se kterým se rozbije struktura škrobu, kaše ztratí vzdušnost a stane se z ní lepkavá a těžká hmota!

Hovězí po burgundsku servíruji přímo z litinového hrnce, který postavím doprostřed stolu, aby si každý mohl naběračkou nabrat svou porci. Stejně tak servíruji i bramborovou kaši.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: