#Čokoládový koláč s jahodami

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Čokoládový koláč s jahodami | Kristína Nemčková
Sladké

#Čokoládový dort s jahodami

 

8 - 10 30 min 1

Neskutečně dobrý ČOKOLÁDOVÝ DORT s čerstvými jahodami potěší na každé oslavě nebo párty. Dort obsahuje minimum přidaného cukru a mouky. Dokonce jsem jednou mouku nepřidala vůbec a upekla jsem z něj skvělou pečenou čokoládovou pěnu ve formě na muffiny. Příprava tohoto dortu je opravdu mega jednoduchá a nejdůležitější je kvalitní čokoláda, která dává dortu výslednou chuť. Proto nepoužívám běžnou čokoládu na vaření, ale zainvestuji do kvalitnější!

Jdu na to

Suroviny

Na dort

  • 250 g kvalitní mléčné čokolády na vaření
  • 250 g kvalitní tmavé čokolády s min. podílem kakaa 50 %
  • 250 g másla
  • 12 vajec
  • 40 g třtinového cukru
  • 35 g mouky

Na dozdobení

  • 1 lžíce kvalitního kakaa na posypání
  • čerstvé ovoce (jahody nebo maliny)
  • popřípadě smetana ke šlehání 33 %, nebo creme fraiche

Postup

Nejdříve si ve vodní lázni rozpustím obě čokolády společně s máslem a dám stranou vystydnout. Volím opravdu kvalitní čokoládu, protože ta dává výslednou chuť celému dortu. Proto k přípravě tohoto dortu nikdy nepoužívám obyčejné čokolády na vaření (vysvětlení níže).

Doporučuji zvolit čokoládu od značky Valrhona nebo Barry Callebaut - obě najdete na www.diana-company.cz a s kódem KRISTINA5 ušetříte z celého nákupu až 5 %.

Rozdělím si vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky si rozmixuji s cukrem do světlé pěny, přiliji čokoládovou polevu a přidám mouku. Bílky vyšlehám do sněhu a postupně přidávám do žloutkové směsi.

Horkovzdušnou troubu na pečení si předehřeji na 160 °C. Dortovou formu o průměru 26 cm si vyložím pečicím papírem, a to i po krajích formy, a naplním ji čokoládovým těstem. Peču přibližně 20 minut a troubu během pečení neotevírám. Upečený koláč vyndám z trouby, překryji formu velkým talířem a nechám venku vychladnout. Těsto je po upečení ještě tekuté, ale nebojte, to je správně! Po vystydnutí přendám do lednice a nechám chladnout do druhého dne (toto je opravdu důležité dodržet a nekrájet dort v den pečení!)

Druhý den vytáhnu dort z formy, zbavím ho pečicího papíru a opatrně, třeba pomocí dortové lopatky, přenesu na podnos. Jemně ho posypu kvalitním kakaem a obložím čerstvými, na polovičky nakrájenými, jahodami. Pro dokonalé propojení chutí můžu dozdobit kopečky čerstvě ušlehané šlehačky nebo s crème fraîche smetanou.

Jak vybrat kvalitní čokoládu?

Pravá čokoláda obsahuje vysoký podíl kakaa (kakaové sušiny) a kakaového másla bez žádných náhražek ve formě jiných tuků. V jejím složení se může objevit kakaová hmota, cukr, vanilka (ne vanilín) a sójový lecitin.

Pro označení ČOKOLÁDA existuje dokonce legislativní předpis a musí splňovat tyto parametry:

  • hořká čokoláda musí obsahovat min 35% kakaové sušiny,
  • mléčná čokoláda musí obsahovat min 25% kakaové sušiny včetně obsahu mléčného tuku,
  • bílá čokoláda, která neobsahuje žádnou kakaovou sušinu, musí obsahovat 20% kakaového másla.

Pokud není tento poměr ve výrobku dodržen, nesmí se nazývat čokoládou, a často nese označení jako: cukrářská poleva, poleva, cukrovinka, pochoutka, na vaření a slovo čokoláda se na obalu neobjevuje. Tuto bych do receptu na čokoládový dort nepoužila.

V profesionální cukrařině se využívá čokoláda s minimálním poměrem 31% kakaového másla, což je více než u běžné tabulky hořké čokolády. Já se v práci nejčastěji setkávám se značkou Varlhona nebo Callebaut, ale výběr kvalitních cukrářských čokolád je mnohem širší. Díky vysokému poměru kakaového másla se s touto čokoládou dobře pracuje, i když pro tento recept lze zvolit i klasickou tabulku pravé čokolády, která vám chutná.

Co by se vám mohlo hodit?

5
4x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
PB Avatar autora | 20.8.2022
Kristínko, díky za tento recept, ráda ho doma peču.
Zpět do obchodu