#Brynzové halušky jinak

Inovovat tradiční brynzové halušky chce pořádnou dávku odvahy. Mnoho lidí reaguje negativně, ale já si stojím za tím, že udržovat tradice je důležité, ale malá nebo i velká změna neublíží. Proto vznikají nové recepty s využitím stejných surovin. Moje verze halušek je příkladem, jak je udělat jinak a překvapit své hosty. Věřte, budou jim chutnat. Testováno na více než 200 lidech! 

upgrade_halusky

Suroviny

Na netradiční halušky

  • 4 velké brambory
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vajíčko
  • 100 g sušených hub 
  • 100 g slaniny
  • 200 g plnotučné brynzy
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 250 g másla 
  • čerstvá pažitka
  • sůl 

Recept

V mixéru si rozmixuju přibližně 30 g sušených hub a připravím si tak houbový prášek (prach). 

Zbytek sušených hub povařím ve vodě a udělám si tak houbový vývar, který později použiju na halušky.

Brambory si očistím a nakrájím je do větší mísy menší kostičky. Rozmixuju ponorným mixérem, osolím a přidám jemný houbový prach a vajíčko. Vše důkladně promíchám vařečkou. Pokud do halušek nespotřebujete celý houbový prach, můžete s ním na závěr pokrm posypat, nebo si ho uschovat do uzavíratelné nádoby a použít na ozdobu u jiného receptu. Postupně přidávám polohrubou mouku a těsto díky tomu získá lepkavou konzistenci.

Do většího hrnce si dám vařit vodu. Jakmile vře, protlačím těsto do vody pomocí speciálního sítka na halušky. Pokud ho nemáte, udělejte menší halušky pomocí malé lžičky. Když halušky vyplavou na hladinu, jsou hotové. S pomocí děrované naběračky je přemístím do mísy napuštěné studenou vodou. Díky tomu nebudou lepit.

Připravím si brynzovou omáčku. Do kastrůlku naliju smetanu, přidám brynzu a za stálého míchání ohřívám tak, aby se brynza ve smetaně rozpustila. Ochutnám a dle chuti dosolím. Někdy je brynza slanější, proto se solí pracuju opatrně. Teplou omáčku naliju do lahve na šlehačku (espuma) a natlakuju dvěma bombičkami plynu. Zatřesením promíchám a lahev položím horizontálně na stůl až do servírování.

Slaninu nakrájím na malé kostičky a uškvařím na pánvičce.

Na pánev si nasypu scezené halušky, podliju houbový vývarem, přidám máslo a za stálého míchání spojím máslo s vývarem. Nakonec přisypu najemno nasekanou pažitku. 

Halušky servíruju na talíř s nastříkanou brynzovou omáčkou, čerstvě vyškvařenou slaninou a na závěr je ještě posypu nasekanou pažitkou.

Na celý recept si můžete podívat ve videu pro Varecha.sk.

Můj tip

Brynza má svou charakteristickou chuť a někdo ji nemá moc rád. Pokud patříte mezi ně, zkuste tento recept s tvarohem, který bude pouze vyžadovat více dosolit. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

made_by_kristina_sdilejte

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Fotky z natáčení videoreceptu pro Varecha.sk