#Bramboráky

BRAMBORÁKY známe všichni a každý je doma děláme trochu jinak. My je máme raději tenčí, po krajích křupavější a podávané s něčím kyselým, jako je kysané zelí nebo okurky. Bramboráky si nedáváme každý den, ani každý týden, dokonce ani každý měsíc. Ale když je na ně chuť, mizí kosmickou rychlostí.

zemiakove_placky6

Suroviny

Na bramboráky

  • 1 kg brambor
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g a více polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • pepř (čerstvě namletý)
  • hrst sušené majoránky
  • sůl
  • 2 -3 stroužky česneku
  • v případě potřeby mléko
  • rostlinný olej na smažení

Recept

Omyté brambory zbavím slupek a 2/3 množství nastrouhám na hrubém struhadle, 1/3 na tenčím. Brambory vymačkám, abych je zbavila přebytečné vody. Přidám celé vajíčko, mletý pepř, majoránku, rozmačkané stroužky česneku a sůl. Přimíchám mouku a nechám chvíli odstát, brambory pustí více vody. Pokud bude směs řídká, přisypu trochu polohrubé mouky. Celou směs dochutím dle sebe a vše dobře promíchám. 

Na pánvi rozehřeji olej a pomocí velké lžíce nebo naběračky vytvaruji z bramborového těsta placku, kterou opeču rovnoměrně z obou stran dozlatova. První ochutnám a dle potřeby směs dochutím (dochucuji ji vždy!). Pokud by byla první placka příliš moučná a tuhá, přiliji do směsi mléko, promíchám a dál testuji. Pak už ale nevečeřím :). 

Po opečení každou bramborovou placku přendám na předem připravený talíř vystlaný papírovým ubrouskem, který z bramboráku vysaje přebytečný tuk. Hotové bramboráky podávám ještě teplé, nejlépe s kysaným zelím nebo jako přílohu k masu.

Můj tip

Každý je má rád trochu jinak, někdo dává více česneku, někdo přidává drcený kmín nebo nasekané uzené. My občas do bramborového těsta přidáváme nadrobno nasekané kysané zelí, dodá plackám novou svěží chuť. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE