#Bábovka

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
babovka6
Sladké Chléb & pečivo

Babovka

#Bábovka

10 - 12 40 min 1

Základní recept na bábovku, který zvládne i malé dítě. Není na něm co zkazit. Recept lze dokonce využít i pro jiné koláče nebo dortové korpusy, ve kterých bych doporučila mouku nakombinovat (poměr uvádím v tipech pod receptem). 

Jdu na RECEPT

Suroviny

Na bábovkové těsto

  • 4 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balení kypřícího prášku
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml mléka
  • 1 balení vanilkového cukru

Na dochucení (výběr je na vás)

  • 2-3 lžíce holandského kakaa
  • rozinky nebo oříšky podle chuti
  • kůra z citronu nebo pomeranče

Na servis

Postup

Do dvou misek si rozdělím žloutky a bílky, které na chvíli odložím stranou.

Do žloutků přidám 150 g moučkového cukru a vyšlehám do pěny. Pak přiliju 100 ml oleje a 100 ml mléka a vše metličkou nebo mixérem důkladně promíchám. Přidám 200 g hladké mouky smíchané s kypřícím práškem a vyšlehám do hladkého, tekutého těsta.

V druhé misce šlehačem vyšlehám bílky do tuhého sněhu a pomocí silikonové stěrky sníh jemně zapracuji do žloutkového těsta. Tímto mám připraveno základní bábovkové těsto.

Když se mi chce experimentovat a těsto více dochutit, naložím na pár minut rozinky do pomerančového likéru (Grand Marnier) a do těsta pomocí Microplane struhadla nastrouhám kůru z jednoho pomeranče nebo citronu. Vše stěrkou promíchám a přidám i naložené rozinky. Když mi do těsta ukápne i alkohol z naložení, nic se neděje, naopak.

Připravím si bábovkovou formu, kterou důkladně vymažu máslem a vysypu po celé vnitřní ploše hrubou moukou. Větší část těsta (2/3) naliji do formy a do zbývající části (1/3) přimíchám 2-3 lžíce kakaa. Kakaové těsto opatrně doliju do bábovkové formy k vanilkovému těstu a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na přibližně 25-30 minut. Jestli je bábovka upečená zjistím pomocí špejle, kterou po 25 minutách píchnu do bábovky. Když těsto není řídké a nelepí se na špejli, mám hotovo a bábovku pomocí kuchyňských chňapek vyndám z trouby. 

Bábovku po upečení nechám ve formě vystydnout a až pak vyklopím. Kdybych se unáhlila s vyklopením, bábovka by díky "teplotnímu šoku" neudržela svůj tvar a mohla by propadnout. A to nechci!

Vychlazenou bábovku přenesu na dortový podnos, jemně popráším moučkovým cukrem a podávám. Skvěle chutná se šálkem kávy nebo čaje.

Co by se vám mohlo hodit?

5
6x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Z Avatar autora | 12.3.2024
Top! Nejlepší bábovka!
5
A Avatar autora | 11.3.2024
Lepší bábovku jsem nejedla. Výtečná, vláčná, moc chutná. Vyzkoušela jsem už několikrát. Naposledy jsem těsto vylepšila po svém: jedním rozmačkaným banánem, předem namočenými vlašskými ořechy, a sušenými brusinkami naloženými do jeřabinky (likér, který si vyrábíme doma z jeřabin) - a slila brusinky do těsta i s tím likérem.
5
P Avatar autora | 28.1.2024
Nejlepší, už jinou nepeču, všem moc chutná 👍
5
K Avatar autora | 6.1.2024
Nejlepší bábovka !!!!
Zpět do obchodu