#Ananas v těstíčku
Kategorie: | Recepty |
---|
#Ananas v těstíčku
Když nevím, jaký dezert připravit, vždy sáhnu po ovoci a nějak ho zpracuju. A přesně takhle vzniknul ANANAS v těstíčku s ananasovo-zázvorovou omáčkou a pěnou z mascarpone. Na tvoření v kuchyni mám ráda tu volnost a svobodu. Kombinovat můžete to, co vám chutná a největšími kritiky jste vy sami. Mnohokrát vznikne nesmysl, ale i to je dobře... jenom tak zjistíte, co příště nedělat.
Suroviny
Na dezert pro 5 osob
- 1 ananas
- 2 vajíčka
- 200 ml mléka
- 50 g hladké mouky
- moučkový cukr (dle chuti)
- čerstvý zázvor
- sušený zázvor
- 0,5 dcl brandy
- třtinový cukr
- šťáva a kůra z 1 limetky
- olej na smažení
Na dochucení
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 ml mascarpone
- vanilkový lusk nebo 1 balení vanilkového cukru
Na servis
- hrst pistácií (nesolené)
Postup
Ananas si očistím a nakrájím na plátky / kolečka, ze kterých vykrojím tvrdý střed.
Ty nejmenší kousky koleček ananasu nasekám na drobné kostičky a na pánvi je zkaramelizuju s lžící třtinového cukru. Zaliju 0,5 dcl brandy, nechám vypařit alkohol, nebo můžu zaflambovat. Přidám nastrouhaný čerstvý zázvor, trochu vody a nechám "probublat". Pak dohladka rozmixuju v mixéru se šťávou z jedné limetky.
Vajíčka si rozdělím na žloutky a bílky. Ke žloutkům přidám přiměřené množství moučkového cukru a vyšlehám do pěny. Přileju mléko a mouku a důkladně promíchám, aby mi v těstě nezůstaly žádné hrudky.
Z bílků vyšlehám tuhý sníh, do kterého přidám špetku soli a stěrkou ho jemně zapracuju do žloutkového těsta.
Plátky ananasu obalím v těstíčku a smažím z obou stran na rozpáleném oleji.
V čisté misce si vyšlehám smetanu ke šlehání do tuhé šlehačky, přidám semínka z vanilkového lusku a jemně dosladím cukrem nebo agáve sirupem, případně vše nahradím vanilkovým cukrem.
Nadrtím pistácie a začnu se servírovaním.
Na talíř si dám usmažené kolečko ananasu, doprostřed dám omáčku ze zázvoru a naběračkou na zmrzlinu přidám kopeček šlehačky s mascarpone. Zasypu drcenými pistáciemi. Když si chci vyhrát s talířem, kopeček se šlehačkou jemně zasypu třtinovým cukrem a pomocí flambovací pistole zkaramelizuju cukr, který mi vytvoří hezkou křupavou vrstvu na kopečku.