#Zmrzlinové muffiny

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Zmrzlinové muffiny | Kristína Nemčková
Sladké

muffiny_web2

#Zmrzlinové muffiny

 

20 30 min 2

Tento recept patří mezi mé úplně první recepty a na Facebooku ho najdete mezi prvními mými příspěvky. Dodnes si pamatuju, jak vznikl, a jak překvapil kamarádky, kterým jsme ho upekla. Na spodek kornoutu jsem tehdy dala oreo sušenku a těsto bylo kakaové, vy si ho ale můžete nakombinovat jak jen chcete. Vtip je v tom, že muffin se ukrývá v kornoutu od zmrzliny, a zmrzlina je ve skutečnosti smetanový krém. Dnes je Den dětí a tak mě napadlo uveřejnit právě tento recept na ZMRZLINOVÉ MUFFINY, a popřát vám všem to nejlepší. Všichni jsme něčí děti a tak si dnes, 1. června, pořádně užijme náš svátek!

Jdu na to

Suroviny

Na přibližně 20 muffinů

  • balení zmrzlinových kornoutů s plochým koncem
  • 4 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 90 g hladké mouky
  • 90 g polohrubé mouky
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 ml mléka
  • 1 kypřicí prášek
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr (nepoužívejte prosím vanilínový, to není vanilka!)
  • 1 lžíce holandského kakaa

Na dochucení těsta (nemusí být)

  • špetka kardamomu
  • špetka skořice
  • kandované višně v nálevu (Amarene)

Na dozdobení

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml mascarpone
  • vanilkový lusk nebo vanilkový cukr
  • cukr (nebo agáve sirup na doslazení)
  • směs na zdobení (lyofilizované ovoce, sušené květy nebo cukrové zdobení)

Postup

Připravím si 2 mísy. Do první dám oddělené žloutky a do druhé bílky, které odložím na chvíli stranou.

Žloutky vyšlehám spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny, a postupně přidávám mléko a olej. Nakonec přisypu hladkou a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli, a vše dobře promíchám. To bych nebylá já, abych nepřidala něco navíc, a tak jsem do těsta přidala ještě špetku kardamomu a skořice. Není to ale nutné, a když ji tam nedáte, nic se neděje.

Vrátím se k druhé míse a vyšlehám z bílků tuhý sníh, který jemně zapracuju do žloutkového těsta.

Těsto si rozdělím na dvě části a do jedné přimíchám kakao a zapracuju ho do těsta. Do druhé části vmíchám kandované nebo kompotované višně, nakrájené na malé kousky. Můžu je nahradit nasekaným sušeným ovocem nebo oříšky. 

Připravím si cukrářský sáček a navrstvím do něj obě těsta. Pomocí něj plním zmrzlinové kornouty. Ty si připravím, a postavím do formy na muffiny, aby mi nespadly při pečení. Každý kornout naplním do poloviny těstem, které pečením nabyde.

Dám péct na 15 minut do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Po upečení nechám vystydnout.

Připravím si krém - smetanu ke šlehání vyšlehám tak, aby byla tuhá, a postupně přidávám po lžících mascarpone. Ochutím zrníčky z vanilkového lusku, případně nahradím vanilkovým cukrem a dochutím podle sebe cukrem nebo sladkým sirupem (agáve nebo čekankovým). Dávám si pozor, abych krém nepřesladila, těsto i kornout jsou sladké.

Vychlazené kornouty ozdobím krémem, který na ně navrstvím s pomocí cukrářského sáčku s kovovou zdobící násadkou, a zasypu sušenými květy nebo cukrovými ozdobami nebo popráším prachem z lyofilozovaného ovoce (jednoduše rozmixuju své oblíbené mrazem sušené ovoce a získám prach).

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení