#Zapečené lilky - melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana, čili ZAPEČENÉ LILKY, děláme doma často, zejména v období, kdy sklízíme na naší zahradě rajčata. Zapečené lilky máme rádi jak teplé k obědu, tak i studené na večeři. Když se propojí typické italské chutě lilku, rajčat, mozzarelly a bazalky, je to vždy paráda! Recept není komplikovaný, ale upozorňuji, že jeho příprava trvá déle. Buon gusto!

Lilek15

Suroviny

Na oběd i večeři (plech o rozměru 30 x 40 cm)

  • 3-4 lilky
  • 1 kg větších rajčat
  • 500 g mozzarelly
  • parmazán
  • česnek
  • malá plechovka rajčat 
  • čerstvá bazalka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 3-4 lžíce olivového oleje (extra virgin)
  • slunečnicový olej

Může, ale nemusí být v receptu:

  • 3 vajíčka
  • 30 g hladké mouky

Recept 

Lilky omyju, odkrojím okraje a podélně nakrájím na plátky o tloušťce cca 0,5 cm. Někdy je zbavuju slupky, protože ne každému chutná.

Pláty lilku rozprostřu na podložku, osolím a nechám minimálně 15 - 20 minut "potit", aby pustily přebytečnou vodu.

Mezitím si připravím ostatní suroviny na vrstvení - budu potřebovat minimálně 5 misek :)

Omyju rajčata, na každém naříznu křížek a dám vařit ponořené ve vodě. Když se rajčata začnou loupat, odstavím, rychle zchladím studenou vodou a ještě teplé je zbavím slupky. Rajčata podélně nakrájím na půlcentimetrová kolečka. Šťávu, kterou pustí při krájení zachytím do připravené menší misky. Kolečka rajčat odložím stranou, nejlépe do další misky, kde ještě pustí šťávu, kterou budu potřebovat. 

Mozzarellu si nakrájím na tenké plátky a odložím bokem.

Do další misky si nastrouhám parmazán.

Vrhnu se na zálivku. Vrátím se k misce se šťávou z rajčat, do ní nadrobno nasekám čerstvou bazalku a přidám prolisované 2 stroužky česneku. Když nemám dostatek šťávy, což se může stát zejména v zimních měsících, kdy nejsou rajčata tak šťavnatá jako v létě, tak nasekám nebo prolisuju jedno rajče, které jsem si zbavila slupky nebo přidám malou plechovku rajčat. Do směsi přidám 3-4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř a pořádně rozmíchám. Vznikne mi tak bazalková zálivka.

Vypocené lilky osuším od vlhkosti kuchyňským papírovým ubrouskem. Připravím si steakovou pánev, která má na povrchu proužky, a na slunečnicovém oleji každý plátek lilku orestuju z obou stran. Když mám čas, dle originálního italského receptu, by se měl každý kousek lilku obalit ve vajíčkové směsi, kterou si připravím rozmícháním celých vajíček a 3-4 lžic hladké mouky. Pro řidší konzistenci přidávám trochu mléka nebo vody. Lilky obalím a peču je v těstíčku. Jídlo je pak sytější.

Připravím si pekáč, velikost záleží na množství lilku a rajčat. Někdy dělám jenom 2-3 porce a záleží mi na tom, aby byly vrstvy samostatně rozložené a na talíři pak hezky vypadaly. Když ale vařím tohle jídlo pro rodinu, volím hluboký pekáč o rozměru 30 x 40 cm a vrstvím jednotlivé komponenty vždy po celé šířce a délce plechu.

První, spodní vrstva, je z grilovaných, nebo ve vajíčkovém těstíčku pečených lilků, na ně navrstvím kolečka rajčat, mírně osolím, zakápnu bazalkovou zálivkou, navrstvím mozzarellu a jemně posypu nastrouhaným parmazánem. Pokračuju ve vrstvení, až vrstvy uzavřu lilkem, který zasypu strouhaným parmazánem. Když mi zůstane zálivka, zaliju s ní poslední vrstvu na pekáči.

Dám péct do předem vyhřáté trouby na 190°C přibližně na 30 minut. Jde mi o rozpečení sýru, který je mezi vrstvami. Když povrch lilku chytí hezkou zlatou barvu, vyndám a nechám mírně vystydnout. Nařežu si čtverce, podobně jak při servírování lasagní, a podávam. Nebojte se vzhledu, ještě teplé melanzane nevypadají vůbec hezky a už vůbec nejsou na focení :). V Itálii, kde jsem se je naučila dělat, je nechávají vystydnout, aby lilky nasály všechnu vypečenou šťávu z rajčat a až při vystydnutí se všechny vrstvy propojí. Jenom tehdy se dají zapečené lilky krájet jako dort a drží tvar. Proto je italové rádi jedí na snídani, přičem si je upečou večer předtím.

Na dozdobení finálního jídla si dělám jednoduché bazalkové pesto z čerstvé bazalky, olivového oleje, soli a 1/2 stroužku česneku. Když mám, rozmělním do něj i piniové oříšky. Na talíři pak pokapu lilky tímto pestem.

Tyto lilky máme rádi ještě horké k obědu, ale taky vystydnuté k večeři. Mňam! 

Můj tip

Příprava mi vždy zabere minimálně hodinu a tak toto jídlo dělám ve velkém. Dá se jíst opravdu i na druhý den, ohřáté nebo i studené. Nebojte se množství a udělejte si zásobu - zapečené lilky stojí zato!  

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína