#Vánoční bramborový salát

Je tisíc způsobů jak se dělá BRAMBOROVÝ SALÁT. Každá rodina má ten svůj tradiční a dokonce i stejný recept chutná všude jinak. A to je dobře! Podělím se s vámi o ten náš recept na tradiční bramborový salát a popřeji vám HEZKÉ SVÁTKY plné oddychu a pohody. 

bramborovy_salat_web

Suroviny

Na salát pro větší rodinu

  • 1,5 kg brambor na salát
  • 6 vajec
  • 2 mrkve
  • 2 hrsti mraženého hrachu
  • 1 šalotka
  • 3 - 4 kyselé okurky včetně 150 ml nálevu z okurek
  • 1 - 2 jablka
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 - 5 velkých lžic majonézy
  • 2 zakysané smetany (2 x 200 ml)

Recept

Brambory uvařím ve slupce v osolené vodě. Vidličkou zjistím, jestli jsou už měkké. Odstavím, sliju vodu, ještě teplé je oloupu a nechám vystydnout.

Vejce na salát vařím natvrdo, přibližně 8 - 10 minut ve vroucí vodě, do které přidávám lžičku soli. Po uvaření sliju horkou vodu a vajíčka zprudka zchladím studenou vodou. Studená až ledová voda vajíčko uvnitř smrští a vytvoří se tak prostor mezi skořápkou a bílkem a skořápka se tak snadněji loupe :)

Očistím si mrkev a nakrájím na tenké proužky. Dám do menšího kastrůlku, zaliju vodou, osolím a nechám vařit doměkka. Když je mrkev uvařená, přisypu k ní do vařící vody mražený hrášek a nechám chvíli vařit společně (cca 2 - 3 minuty). Odstavím, sliju vodu, zprudka zchladím studenou vodou a nechám okapat přes sítko. Mrkev pak nakrájím na malinké kostičky s rozměrem max 0,5 cm x 0,5 cm. Nemáme rádi velké kousky mrkve v salátu :)

Do misky si sleju 150 ml nálevu z kyselých okurek a do ní nakrájím na drobné kousky 2 - 3 kyselé okurky, které zbavím tvrdých vršků.Očistím šalotku, nakrájím nadrobno a přidám ji do nálevu v misce. Nechám marinovat minimálně hodinu. Nálev zjemní cibuli a zbaví ji případné ostré chuti. Čerstvá cibule má tendenci kvasit, proto se při použití v studené kuchyni doporučuje její spaření. My ji ale do salátu nespařujeme, salát tradičně druhý den už není, takže zkvasit nestihne :)

Připravím si velkou mísu a přes mřížku na brambory protlačím uvařené chladné brambory. Když nemám mřížku, nakrájím je na tenčí proužky. Nakrájím vajíčka na kostičky a přidám k bramborám. Dobře osolím a opepřím a jemně promíchám. Přidám kostičky uvařené mrkve, hrášek, opět osolím a mírně opepřím a promíchám. Nahrubo nastrouhám jedno až dvě jablka a na závěr přidám šalotku s okurkami, včetně nálevu. Jablka dodají salátu svěžest a jemně sladkou chuť. Vše velice jemně promíchám a ochutnám, jestli není zapotřebí osolit nebo opepřit.

V misce vedle si rozmíchám hořčici, majonézu a zakysané smetany a směs přimíchám do salátu. Vše důkladně promíchám a odložím do lednice. Druhý den dle potřeby dochutím solí nebo ještě okyselím nálevem z okurek. Salát by měl být vláčný a šťavnatý.

Můj tip

Bramborový salát děláme vždy den před Vánocemi, aby se dobře rozležel a všechny chutě se propojily. A taky abychom měli na Štědrý den více času na pohádky :)

Šťastné a veselé Vánoce,
vaše Kristína

made_by_kristina_sdilejte

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.