#Tvarohové knedlíky s jahodami

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Tvarohové knedlíky s jahodami | Kristína Nemčková
Sladké

Tvarohove_knedliky_jahody6

#Tvarohové knedlíky s jahodami

 

5 - 6 60 min 2

V sezóně čerstvých jahod nevynechám samosběr kousek od našeho domova a z jahod dělám džemy nebo sirupy na ovocnou šťávu, kterou zbožňuje moje sestra Paulínka. Jahody, které zrají v lokálních podmínkách využiji i pro tento recept na TVAROHOVÉ KNEDLÍKY. Těsto je jemné a chutné. Když nespotřebujete všech přibližně 24 knedlíčků, udělejte si těsto jenom z poloviční dávky. Čerstvě uvařené jsou přece jen nejlepší :)

Jdu na to

Suroviny

Na přibližně 24 knedlíčků (záleží na velikosti jahod)

  • 500 g tučného tvarohu
  • 100 g krupice
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2-3 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce másla v pokojové teplotě
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • kůra z 1/2 citronu

Na posypku

  • 2 lžíce másla
  • 5 lžic strouhanky
  • 3 lžíce moučkového cukru

Na servírování

  • přepuštěné máslo
  • zakysaná smetana
  • hrudkový tvaroh
  • čerstvé jahody
  • meduňka nebo máta
  • opečené mandlové lupínky
  • moučkový cukr v případě, že chcete dosladit

Postup

Připravím si tvarohové těsto smícháním všech ingrediencí. Volím raději tučný tvaroh v kostce, který je balený stejně jako máslo. Když mám k dispozici jen tvaroh ve vaničce, po otevření vyliji tekutinu, která bývá na povrchu. Těsto bude lepivé, a to je dobře. Dám jej odležet minimálně na 30 minut, nejlépe na hodinu do chladničky.

Mezitím si připravím posypku. Ve hluboké pánvi propustím 2 lžíce másla a přidám strouhanku a přes sítko přisypu cukr. Sítko používám, abych neměla v posypce hrudky cukru. Vše za stálého míchání opeču dozlatova. Po odstavení dám pánev mimo plamen a nezapomenu promíchat, jinak by se mi posypka na horké pánvi mohla spálit. Abych tomu zamezila, přesypu ji do nerezové misky a odložím bokem.

Jahody omyji a zbavím lístků. Větší a pevnější jahody si odložím do knedlíčků a pár z nich nakrájím na čtvrtiny na dozdobení. Připravím si malou misku s třtinovým cukrem.

Do většího hrnce si naliji vodu se špetkou soli a přivedu k varu, mezitím si z těsta připravím knedlíčky.

Vyndám těsto z lednice a pracovní plochu (nebo pracovní podložku na válení) si vysypu hrubou mouku. Z polovičky těsta ručně vyválím vyšší váleček, který rovnoměrně nakrájím kuchyňskou špachtlí (stěrkou) na stejné díly. Každý díl z obou stran jemně obalím na pracovní ploše v hrubé mouce a rukama roztlačím. Každou celou jahodu obalím v třtinovém cukru, který jsem si připravila do misky a položím do středu rozprostřeného těsta. Zapracuji těsto kolem jahody tak, aby se ze všech stran uzavřelo a vytvaruji knedlíček, který na závěr obalím (vyválím) v hrubé mouce na podložce. Knedlíky si ukládám na podložku, do vody je budu vkládat naráz.

Do vroucí vody, kterou stáhnu na středně silný plamen, vkládám knedlíčky. Do vody je neházím, mohly by se potrhat, ale použiji kuchyňskou naběračku, nebo sítko na vaření. Po vyplavání knedlíčku na povrch hladiny počítám 3-5 minut a opatrně, opět sítkem, vyndám. 

Každý knedlík ihned po vyndání z vařící vody obalím v opečené strouhance, abych zamezila jeho přilepení.

Servíruji ještě teplé s kopečkem zakysané smetany, čerstvými jahodami a nejlépe i s nasekanou čerstvou meduňkou. Můžu zasypat opečenými mandlovými lupínky nebo zastrouhat čerstvým hrudkovým tvarohem a neublíží jim ani lžíce propuštěného másla. Na doslazení použiji moučkový cukr.

Co by se vám mohlo hodit?

5
5x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
P Avatar autora | 25.6.2022
Naprosto fantastické ❤️❤️
5
P Avatar autora | 19.6.2022
Kristínko, opět další vynikající recept :)))) S těstem se pracuje skvěle a krásně po něm voní ruce. Strouhanka podtrhne chuť ovoce a fakt to celé nemá chybu. Zbyly nám jahody, tak jsem udělala rozvar a doplnila mátou a panákem whiskey pro větší šmrnc. Po knedlícíh se jen zaprášilo...Děkujeme za perfektní letní oběd!!!
5
VB Avatar autora | 8.6.2022
Určitě Vyzkouším a děkuji.
5
M Avatar autora | 4.6.2022
Dnes odzkoušeno a bomba!
5
Avatar autora | 27.3.2022
Výborný recept!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení