#Slaný melounový salát

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Slaný melounový salát | Kristína Nemčková
Vegetariánské Salát Slané

meloun_salat_web2

#Slaný melounový salát

 

3 - 4 60 min 2

Neumím si představit léto bez MELOUNU. Můžu ho jíst tuny, a proto nesmí chybět ani při mém experimentování v kuchyni. Baví mě jeho svěžest a lehkost. Vytvořila jsem z něj rovnou 2 nové recepty - ve slané verzi jako salát, nebo na sladko jako dezert. Jasně, můžete ho jíst jen tak, ale myslím, že vám tyto netradiční kombinace budou chutnat. Zkuste salát z melounu a dejte mi vědět, jak vám slaný meloun chutnal. Níže pro vás mám hned dva různé recepty na melounové saláty.

Jdu na to

Suroviny

Přibližně na 4 porce

  • 1/2 vodního melounu bez pecek
  • 50 ml vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • čerstvé bylinky (bazalka, kopr)

Na dressing

  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • šťáva z 1/2 citronu

Na salát

  • rukola
  • čerstvé bylinky (kopr, bazalka)
  • 1-2 nakládané šalotky (připravím si je v nálevu z melounů)
  • hrst vlašských ořechů
  • cherry rajčátka
  • jahody (nemusí být)
  • jedlé kytky (nemusí být)

Postup

Meloun, nejlépe bezpeckový, zvenčí očistím od kůry a získám celý vnitřek. Ten si podélně nakrájím na celá kolečka. Připravím si směs na marinování - smíchám vinný ocet, třtinový cukr a sůl. Jednotlivá kolečka ve směsi obalím, každé kolečko vložím do pytlíky na vakuování a zavakuuju. Pokud nemám vakuovačku, pevně kolečka obalím potravinovou fólií, naskládám do misky a dám do lednice odležet alespoň přes noc, ideálně na 1-2 dny. 

V den servírování si připravím dressing - smíchám olivový olej s hořčicí, medem a vše dochutím šťávou z citronu. Ochutnávám. Dressing by měl být výrazný, chuť doladím dle sebe.

Vybalím marinovaný meloun a pozor, šťávu z něj zachytím do rendlíku. Nechám ji převařit, přidám na zvýraznění vinný ocet, do nálevu nasypu na proužky nakrájenou šalotku a nechám chvíli marinovat. Šalotky zkřehnou, ztratí cibulovou chuť a stanou se kyselejší.

Na servírování si připravím velké mělké talíře, na každý položím plát melounu, zasypu ho čerstvou rukolou, na půlky nebo čtvrtky nakrájenými rajčátky a proužky naložené šalotky.  Já použila i na plátky nakrájené zelené jahody. Vše zakápnu připraveným dressingem. Až pak dozdobím nasekanými opečenými vlašskými ořechy a natrhanými bylinkami (kopr a bazalka).

Salát nikdy nedělám předem, ale těsně před podáváním. Jenom tak působí čerstvě. Nevyplatí se ho připravovat do zásoby, vždy ho chystám dle potřeby a postupně rozbaluju i naložený vakuovaný meloun.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu