#Slaný melounový salát

Neumím si představit léto bez MELOUNU. Můžu ho jíst tuny, a proto nesmí chybět ani při mém experimentování v kuchyni. Baví mě jeho svěžest a lehkost. Vytvořila jsem z něj rovnou 2 nové recepty - ve slané verzi jako salát, nebo na sladko jako dezert. Jasně, můžete ho jíst jen tak, ale myslím, že vám tyto netradiční kombinace budou chutnat.

Zkuste salát z melounu a dejte mi vědět, jak vám slaný meloun chutnal. Níže pro vás mám hned dva různé recepty na melounové saláty.

meloun_salat_web2

Suroviny

Přibližně na 4 porce

  • 1/2 vodního melounu bez pecek
  • 50 ml vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • čerstvé bylinky (bazalka, kopr)

Na dressing

  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • šťáva z 1/2 citronu

Na salát

  • rukola
  • čerstvé bylinky (kopr, bazalka)
  • 1-2 nakládané šalotky (připravím si je v nálevu z melounů)
  • hrst vlašských ořechů
  • cherry rajčátka
  • jahody (nemusí být)
  • jedlé kytky (nemusí být)

Recept

Meloun, nejlépe bezpeckový, zvenčí očistím od kůry a získám celý vnitřek. Ten si podélně nakrájím na celá kolečka. Připravím si směs na marinování - smíchám vinný ocet, třtinový cukr a sůl. Jednotlivá kolečka ve směsi obalím, každé kolečko vložím do pytlíky na vakuování a zavakuuju. Pokud nemám vakuovačku, pevně kolečka obalím potravinovou fólií, naskládám do misky a dám do lednice odležet alespoň přes noc, ideálně na 1-2 dny. 

V den servírování si připravím dressing - smíchám olivový olej s hořčicí, medem a vše dochutím šťávou z citronu. Ochutnávám. Dressing by měl být výrazný, chuť doladím dle sebe.

Vybalím marinovaný meloun a pozor, šťávu z něj zachytím do rendlíku. Nechám ji převařit, přidám na zvýraznění vinný ocet, do nálevu nasypu na proužky nakrájenou šalotku a nechám chvíli marinovat. Šalotky zkřehnou, ztratí cibulovou chuť a stanou se kyselejší.

Na servírování si připravím velké mělké talíře, na každý položím plát melounu, zasypu ho čerstvou rukolou, na půlky nebo čtvrtky nakrájenými rajčátky a proužky naložené šalotky.  Já použila i na plátky nakrájené zelené jahody. Vše zakápnu připraveným dressingem. Až pak dozdobím nasekanými opečenými vlašskými ořechy a natrhanými bylinkami (kopr a bazalka).

Salát nikdy nedělám předem, ale těsně před podáváním. Jenom tak působí čerstvě. Nevyplatí se ho připravovat do zásoby, vždy ho chystám dle potřeby a postupně rozbaluju i naložený vakuovaný meloun. 

Můj tip

Meloun v salátu každého překvapí, nečeká kombinaci sladkého se slaným, a je skvělým osvěžením letního salátu.

Můžete si udělat i jednodušší verzi salátu s melounem. Zkuste smíchat salát polníček, na kostky nakrájený gala meloun (zelený nebo oranžový), cherry rajčátka a zalijte zálivkou, kterou připravíte smícháním olivového oleje s balsamico octem a solí. To je vše! Zaručuju, že si tento salát zamilujete. Hodí se jako příloha ke grilovanému masu, nebo si ho #upgrade-ujte grilovaným halloumi sýrem a máte hotové skvělé hlavní jídlo. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína