#Slaný melounový salát
Kategorie: | Recepty |
---|
#Slaný melounový salát
Neumím si představit léto bez MELOUNU. Můžu ho jíst tuny, a proto nesmí chybět ani při mém experimentování v kuchyni. Baví mě jeho svěžest a lehkost. Vytvořila jsem z něj rovnou 2 nové recepty - ve slané verzi jako salát, nebo na sladko jako dezert. Jasně, můžete ho jíst jen tak, ale myslím, že vám tyto netradiční kombinace budou chutnat. Zkuste salát z melounu a dejte mi vědět, jak vám slaný meloun chutnal. Níže pro vás mám hned dva různé recepty na melounové saláty.
Suroviny
Přibližně na 4 porce
- 1/2 vodního melounu bez pecek
- 50 ml vinného octa
- 1 lžička soli
- 1 lžíce třtinového cukru
- čerstvé bylinky (bazalka, kopr)
Na dressing
- 50 ml olivového oleje
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžička medu
- šťáva z 1/2 citronu
Na salát
- rukola
- čerstvé bylinky (kopr, bazalka)
- 1-2 nakládané šalotky (připravím si je v nálevu z melounů)
- hrst vlašských ořechů
- cherry rajčátka
- jahody (nemusí být)
- jedlé kytky (nemusí být)
Postup
Meloun, nejlépe bezpeckový, zvenčí očistím od kůry a získám celý vnitřek. Ten si podélně nakrájím na celá kolečka. Připravím si směs na marinování - smíchám vinný ocet, třtinový cukr a sůl. Jednotlivá kolečka ve směsi obalím, každé kolečko vložím do pytlíky na vakuování a zavakuuju. Pokud nemám vakuovačku, pevně kolečka obalím potravinovou fólií, naskládám do misky a dám do lednice odležet alespoň přes noc, ideálně na 1-2 dny.
V den servírování si připravím dressing - smíchám olivový olej s hořčicí, medem a vše dochutím šťávou z citronu. Ochutnávám. Dressing by měl být výrazný, chuť doladím dle sebe.
Vybalím marinovaný meloun a pozor, šťávu z něj zachytím do rendlíku. Nechám ji převařit, přidám na zvýraznění vinný ocet, do nálevu nasypu na proužky nakrájenou šalotku a nechám chvíli marinovat. Šalotky zkřehnou, ztratí cibulovou chuť a stanou se kyselejší.
Na servírování si připravím velké mělké talíře, na každý položím plát melounu, zasypu ho čerstvou rukolou, na půlky nebo čtvrtky nakrájenými rajčátky a proužky naložené šalotky. Já použila i na plátky nakrájené zelené jahody. Vše zakápnu připraveným dressingem. Až pak dozdobím nasekanými opečenými vlašskými ořechy a natrhanými bylinkami (kopr a bazalka).
Salát nikdy nedělám předem, ale těsně před podáváním. Jenom tak působí čerstvě. Nevyplatí se ho připravovat do zásoby, vždy ho chystám dle potřeby a postupně rozbaluju i naložený vakuovaný meloun.