#Salát z čerstvého chřestu

Sezóna čerstvého lokálního chřestu je krátká, trvá od poloviny dubna do začátku června. Chřest obsahuje hodně vlákniny, nemá téměř žádné kalorie (100 g chřestu = 20 kalorií) a je prospěšný na ledviny, srdce i krevní oběh. Tento vitamínový SALÁT Z ČERSTVÉHO CHŘESTU si často dělám sama pro sebe a doufám, že bude chutnat i vám :)

chrest4_web

Suroviny

Na salát pro 2 osoby

  • 16 středně velkých čerstvých zelených chřestů
  • 1/4 červené cibule
  • 10 čerstvých mátových lístků 
  • 3-4 stonky petrželové natě
  • hrst solených pistácií 
  • vyzrálý ovčí sýr na dochucení

Na salátovou zálivku

  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 citrónu (šťáva + kůra)
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl

Recept

Čerstvý zelený chřest umyji pod studenou vodou, odlomím tvrdé konce a pomocí škrabky na brambory nastrouhám dlouhé tenké plátky. 

Dám se do sekání :)

Lístky máty položím na sebe, složím na půl a nakrájím na co nejtenčí plátky. Tato technika krájení se jmenuje chiffonade. Lístky petrželové natě nasekám nahrubo a stonky najemno. Čtvrtinu oloupané červené cibule nakrájím na malé kostičky a pistácie rozdrtím, nebo nasekám na větší kousky.

Připravím si dresing smícháním hořčice, olivového oleje a nastrouhané kůry z půlky citronu. Vše dochutím citronovou šťávou, medem, čerstvě namletým pepřem a solí. 

Naservíruji na talíř plátky chřestu, zaliji zálivkou a zasypu nakrájenou cibulí a nasekanými bylinkami. Nakonec zasypu pistáciemi a navrch můžu (ale nemusím) přidat najemno nastrouhaný vyzrálý sýr (doporučuji ovčí, ale skvěle bude fungovat i parmazán).

Můj tip

Během jara zařazuji více zeleninových salátů – čerstvá lokální zelenina je snadno dostupná a taky to pro mě je snad jediný zdroj vitamínů. Máte nějaké své oblíbené saláty? Dejte mi vědět :).

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce) s dopravou zdarmaJenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem. A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Prodejem kuchařky si vydělávám na studium kuchařské školy Le Cordon Bleu v Londýně. Moc vám děkuji za podporu!

4_RECEPTY_baner