Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
chrest omeleta2
Vegetariánské Bez lepku Slané

Vaječná omeleta

#Vaječná omeleta

1 5 min 1

Jedním z nejdůležitějších jídel filmu Láska na kari je vaječná bylinková omeleta (omelette aux fines herbes), u níž se v jednoduchosti projeví každá chybička. Klíčem její přípravy je středně nízká teplota, máslo a trpělivost až do okamžiku, kdy se má omeleta přeložit, aby uvnitř zůstala krémová, šťavnatá a hebká, a zvenčí hladká, světle žlutá.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na 1 porci

  • 3 čerstvá vejce
  • 1-2 lžíce másla
  • sůl
  • čerstvě namletý kampotský pepř
  • hrst čerstvých bylinek (petržel, pažitka, estragon, kerblík nebo jiné) 

Na přílohu

  • čerstvá zelenina (chřest, rajčata ...)
  • žampiony
  • čerstvé mikrobylinky

Postup

Nejprve rozklepnu čerstvá vajíčka do misky, přidám špetku soli a čerstvě namletého pepře (doporučuji kampotský, který je chuťově opravdu výjimečný). Vše lehce prošlehám vidličkou nebo metličkou, aby se žloutky spojily s bílky, ale dbám na to, abych směs nepřešlehala do pěny.

Rozehřeji nepřilnavou pánev na středně nízkou teplotu – tohle je opravdu důležité dodržet. Teplota plotny na tomto stupni je přibližně 150–160 °C. Stačí nastavit střední stupeň na vašem sporáku, u plynového pak menší plamen.

Přidám máslo a nechám ho rozpustit. Mělo by jemně pěnit, ale je důležité dávat pozor, aby nezačalo hnědnout – musí zůstat světle žluté.

Do pánve vliju vaječnou směs a silikonovou stěrkou, která je na tento recept vhodnější než vařečka, vejce jemně promíchám od krajů. Nechám je chvíli zespodu zpevnit, přidám hrst nasekaných bylinek a pomocí stěrky omeletu přeložím na třetiny. Vnější povrch by měl zůstat hladký, bez zlatavých skvrn, a vnitřek měkký, téměř vláčný.

Při této teplotě se vajíčka srazí pomaleji a rovnoměrně, čímž docílím toho, že omeleta zůstane světle žlutá a bez hnědých skvrn – což je cílem správně připravené omelety. Chce to trochu praxe a vyzkoušení vlastního sporáku (plotny), protože při vyšší teplotě se omeleta zespodu připálí a uvnitř zůstane syrová, zatímco při příliš nízké teplotě se může zbytečně vysušit.

Podávám na předehřátém talíři, aby si omeleta udržela svou teplotu, a doplním ji čerstvými bylinkami, na másle opečenou sezónní zeleninou a křupavou bagetou nebo chlebem.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: