#Karlovarský knedlík

SVÍČKOVÁ patří mezi jídla, které si nejčastěji objednávám v české restauraci. A jednou za čas ji uvařím pro celou rodinu. Je to pro mě sváteční jídlo, kterému dopřávám 2 dny vaření a s přípravou omáčky se "mazlím". Na moji #upgrade i babiččinu tradiční svíčkovou omáčku najdete recepty v mé kuchařce #UPGRADE. Teď vám ale prozradím recept na karlovarský knedlík, který mám k omáčce nejraději. 

svickova_web

Suroviny

Na karlovarský knedlík

  • 16 plátků toustového chleba
  • 300 ml mléka
  • 4 vejce
  • 110 g hrubé mouky
  • 20 g soli
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 40 g petrželové natě
  • máslo na potření

Na svíčkovou omáčku a maso

Recept

Toustový chleba nakrájím na kostky o velikosti 1 cm, přendám do mísy a zaliji mlékem.

Petržel omyji, osuším, otrhám lístky, nasekám nadrobno a smíchám s moukou.

Vejce rozdělím na bílky a žloutky a z bílků ušlehám tuhý sníh. Ke sněhu přidám lehce vyšlehané žloutky, do kterých nastrouhám muškátový oříšek a ochutím solí. Cukrářskou stěrkou do hmoty jemně zapracuji mouku s petrželovou natí a dbám na to, aby zůstalo těsto nadýchané ušlehanými bílky. Ručně, pouze lehkým obracením hmoty, smíchám dohromady s nakrájenými kostičkami toustového chlebu. 

Směs rozdělím na přibližně 8 dílů a každý z nich zabalím do potravinářské fólie tak, abych vytvořila šišku s průměrem přibližně 5-7 cm. Na obou koncích fólie udělám uzel. Knedlíky doporučuji vařit v páře na 80 °C přibližně 35-40 minut, nebo přímo ve vodě (teplé na 80 °C) přibližně 25-30 minut. Potravinářská fólie se nedoporučuje používat nad 80 °C teploty, proto by voda na vaření knedlíků neměla tuto teplotu přesáhnout. 

Uvařený knedlík vyjmu z páry, nebo z vody a nechám mírně zchladnout. Odstraním fólii a potřu rozpuštěným máslem.

Správně připravený karlovarský knedlík by měl být měkký a měla by se do něj vsakovat omáčka. 

Můj tip

Karlovarské knedlíky zpracovávám ručně, nepoužívám robot, abych docílila jemné konzistence a nenarušila nadýchanost vyšlehaných bílků.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni6

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce) s dopravou zdarmaJenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem. A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Prodejem kuchařky si vydělávám na studium kuchařské školy Le Cordon Bleu v Londýně. Moc vám děkuji za podporu!

1_RECEPTY_baner