#Flan Napolitana

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty

Flan Napolitano

#Flan Napolitano

4 - 5 1 hod 1

Flan Napolitano je tradiční mexický dezert, který bych česky označila jako „pečený karamelový pudink“. Vyniká svou jemnou, hladkou konzistencí a bohatou chutí, která vzniká kombinací kondenzovaného mléka, vajec, smetany a sýru.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na karamel

  • 200 g cukru krystal 

Na těsto

  • 1 slazené Salko (397 g)
  • 250 ml smetany na vaření
  • 200 g krémového sýra Philadelphia (nebo jiný kvalitní krémový sýr)
  • 4 vejce
  • 1 lžíce vanilkové esence (nebo vnitřek jednoho vanilkového lusku)

Postup

Nejprve si připravím karamel. Do nepřilnavé pánve nasypu cukr a na středním plameni ho pomalu zahřívám, dokud se zcela nerozpustí a nezíská zlatavě jantarovou barvu a tekutou konzistenci. Jakmile je hotový, rovnoměrně ho rozleju na dno dortové formy o průměru 20-22 cm a nechám ztuhnout.

Mezitím do mixéru přidám Salko, smetanu, vejce, krémový sýr a vanilku. Vše společně rozmixuji do hladkého krému. Směs naliji do dortové formy na ztuhlý karamel a formu zakryji ideálně pokličkou, talířem nebo pevně utaženým alobalem.

Troubu předehřeji na 200 °C. Formu vložím do větší nádoby nebo hlubokého pekáče s horkou vodou, čímž vytvořím vodní lázeň, a peču přibližně 45 minut. Po upečení nechám formu s krémem zcela vychladnout v lednici, minimálně 2 hodiny, ideálně však přes noc.

Jakmile je flan dokonale vychlazený, opatrně ho uvolním od okraje formy pomocí zahnuté cukrářské špachtle. Formu přikryji talířem a flan na něj opatrně překlopím. Karamel se krásně rozlije po povrchu a vytvoří lesklou polevu.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: