#Flan Napolitana
Kategorie: | Recepty |
---|
#Flan Napolitano
Flan Napolitano je tradiční mexický dezert, který bych česky označila jako „pečený karamelový pudink“. Vyniká svou jemnou, hladkou konzistencí a bohatou chutí, která vzniká kombinací kondenzovaného mléka, vajec, smetany a sýru.

Suroviny
Na karamel
- 200 g cukru krystal
Na těsto
- 1 slazené Salko (397 g)
- 250 ml smetany na vaření
- 200 g krémového sýra Philadelphia (nebo jiný kvalitní krémový sýr)
- 4 vejce
- 1 lžíce vanilkové esence (nebo vnitřek jednoho vanilkového lusku)
Postup
Nejprve si připravím karamel. Do nepřilnavé pánve nasypu cukr a na středním plameni ho pomalu zahřívám, dokud se zcela nerozpustí a nezíská zlatavě jantarovou barvu a tekutou konzistenci. Jakmile je hotový, rovnoměrně ho rozleju na dno dortové formy o průměru 20-22 cm a nechám ztuhnout.
Mezitím do mixéru přidám Salko, smetanu, vejce, krémový sýr a vanilku. Vše společně rozmixuji do hladkého krému. Směs naliji do dortové formy na ztuhlý karamel a formu zakryji ideálně pokličkou, talířem nebo pevně utaženým alobalem.
Troubu předehřeji na 200 °C. Formu vložím do větší nádoby nebo hlubokého pekáče s horkou vodou, čímž vytvořím vodní lázeň, a peču přibližně 45 minut. Po upečení nechám formu s krémem zcela vychladnout v lednici, minimálně 2 hodiny, ideálně však přes noc.
Jakmile je flan dokonale vychlazený, opatrně ho uvolním od okraje formy pomocí zahnuté cukrářské špachtle. Formu přikryji talířem a flan na něj opatrně překlopím. Karamel se krásně rozlije po povrchu a vytvoří lesklou polevu.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.