#Coral Tuile (chips)

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
chips
Sladké Slané

Coral Tuile Chips

#Coral Tuile (chips)

5 15 min 1

Coral Tuile, čili chips, se dá připravit v různých tvarech, barvách a příchutích. Je to hezký křupavý prvek, který se používá jako efektní zdobení slaných nebo sladkých pokrmů. Připravuje se z několika jednoduchých surovin a dochucuje podle fantazie. Pozor na to, aby se chips nepoužil v každém chodu vašeho menu. Stává se často, že když si někdo osvojí techniku přípravy coral tuile, bývají jeho pokrmy "přechipsovány".

 

Jdu na to

Suroviny

Na chips

  • 80 g vody
  • 30 g rostlinného oleje
  • 10 g hladké mouky
  • potravinářské barvivo

Na slanou variantu chipsu (na výběr)

  • špetka soli
  • parmazán
  • čerstvé bylinky
  • stroužek česneku
  • mletá paprika
  • mořská řasa

Na sladkou variantu chipsu (na výběr)

  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (semínka van.lusku)
  • citronová kůra a šťáva
  • kakao
  • kokos a kokosový olej
  • skořice
  • tonka fazole

Postup

Připravím si základní těsto, které si pak ochutím dle varianty, kterou budu připravovat, tedy na sladko nebo na slano. V misce si smíchám 80 g vody, 30 g rostlinného oleje, 10 g hladké mouky a potravinářské barvivo pro barevný efekt. Rozhodnu se, jakou variantu chci připravit.

Pro slanou variantu

Do základního těsta přidám špetku soli a dochutím jednou z těchto ingrediencí (možností je nepřeberné množství):

  • 1–2 lžíce na jemném struhadle nastrouhaného parmazánu,
  • 1 lžičku jemně nasekaných bylinek (např. petrželka, rozmarýn, tymián),
  • 1 lžičku česnekového prášku nebo na jemném struhadle nastrouhaného 1 stroužku čerstvého česneku,
  • 1 lžičku jemné sladké nebo zauzené papriky pro extra chuť a barvu (v tomto případě nepřidávám do těsta barvivo),
  • 1 lžičku mořských řas (např. jemně nasekané nori.

Pro sladkou variantu

Do základního těsta místo špetky soli přidám lžičku moučkového cukru a jednu z těchto ingrediencí:

  • 1 lžičku vanilkového extraktu nebo semínka z 1 vanilkového lusku a špetku vanilkového prášku do základního těsta,
  • 1 lžičku jemně nastrouhané citronové kůry a 1 lžičku citronové šťávy,
  • 1 lžičku kakaa,
  • 1 lžičku strouhaného kokosu a trochu kokosového oleje místo části rostlinného oleje,
  • 1/2 lžičky skořice nebo balení skořicového cukru,
  • na špičku nože nastrouhané tonka fazole.

Ze zvolených ingrediencí vymíchám hladké těsto. Připravím si suchou nepřilnavou pánev a tu zahřeji na střední teplotu. Pomocí polévkové lžíce naliju směs na pánev a rozetřu do tenké vrstvy. Nechám opékat, dokud se voda neodpaří a na tuile (chipsu) se nezačnou tvořit bublinky a křupavé okraje. Zabere to několik minut. Chips přenesu pomocí tenké dřevěné podběračky nebo silikonové stěrky na papírový ubrousek, abych jej zbavila přebytečného tuku. Nechám chvíli vychladnout a ztuhnout.

Chips se dá připravit i předem do zásoby a pak využít při servisu jakéhokoliv pokrmu, kterému dodá křupavý element. Hotové chipsy skladuji v uzavíratelné nádobě maximálně týden.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu