Yaxell RAN PLUS - japonský vykosťovací nůž (čepel 15 cm)

Japonský kuchařský nůž YAXELL RAN PLUS KIRITSUKE s délkou čepele 200 mm a s ostrou špičkou.  Stále oblíbenější univerzální nůž si hravě poradí s rybou, masem i zeleninou. Nože z damascénské oceli od Yaxell rozhodně patří mezi ty nejkvalitnější kuchařské nože s jakými jsem kdy mohla krájet a jejich kvalitní zpracování a ostrost je nepřekonatelná.

Nůž je dodáván v dárkové kazetě, která ho zároveň chrání při přepravě, a výrobce na něj poskytuje 20 let záruku.

Skladem
Značka: Yaxell
3 590 Kč / ks
Kategorie: Můj #UPGRADE e-shop
Záruka: 20 let
Hmotnost: 0.18 kg

Kuchařský vykosťovací nůž japonské značky YAXELL Ran Plus s délkou čepele 150 mm má štíhlý tvar čepele, která umožňuje snadno proniknout do svaloviny všech druhů masa (od drůbežího až po rybí). Tvar čepele dovolí pozorně sledovat pohyb nože kolem obrysů kostí a oddělit maso od kosti s minimálním zbytkem masa na kosti. 

Japonská kvalita a ostrost nože vám poslouží opravdu dlouho - výrobce poskytuje záruku 20 let!

Nůž Ran Plus je tenký, lehký a velmi ostrý. Čepele nožů se zahřívají v peci na velmi vysokou teplotu a potom jsou zakalené ledem. Poté jsou opět tvrzené s použitím vysoké teploty, aby čepel byla pevná, odolná a s dlouhou životností. Současně zajistí toto speciální tepelné zpracování odolnost ostří vůči korozi. Trvanlivé dlouhé ostří je výsledkem postupného ostření pod úhlem 10 - 15 stupňů. Plocha čepele každého nože se brousí ručně, což je pracnější a náročnější. Prvotřídní systém provozní kontroly zaručuje nejvyšší kvalitu každé položky opouštějící závod v Japonsku. Vlastní oddělení vývoje výrobků zohledňuje zkušenosti amatérských i profesionálních uživatelů z celého světa, na jejichž základě pak zruční kovotepci zhotovují jedinečné výrobky. Japonské nože nalézají celosvětové uznání a společnost Yaxell patří mezi pět největších výrobců nožů na světě. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné. Takový originální kousek můžete mít doma i vy!

Není nutné mít v kuchyni celou sadu nožů, stačí mít 2 až 3, ale o to kvalitnější. Tento typ nože, Yaxell Ran Plus, se rozhodně řadí mezi univerzální a měl by patřit do užšího výběru nožů pro domácí i profesionální použití. Kvalitní nůž je dobře vynaloženou investicí a když se o něj dobře pečuje, vydrží vám na celý život. 

Z čeho je japonský nůž Ran Plus vyroben:

YAXELL_ran_plus_Kiritsuke4

 

Čepel nože, která je ozdobena ručně tepaným logem "Santoku" v japonštině, se skládá ze 69 vrstev damascénské oceli s enormně odolným jádrem z nerez oceli VG 10 o tvrdosti HRC 60-61.

Japonská ocel VG 10 je považována za "super ocel" s následujícím materiálovým složením: 1% C, 15% Cr, 1% Mo, 0,2% V, 1,5% Co.

 

 

YAXELL_ran_plus3

 

Rukojeť, s ručně tepaným logem na jejím konci, je vyrobena z černé plátnové micarty, uvnitř je voskově odlévaná rukojeť z nerez oceli. Má skvělý ergonomický tvar, příjemně se drží a ani mokrá neklouže. Micarta je odolný robustní materiál, který vzniká laminováním plátna a pryskyřice. Micarta nevydává žádné pachy a přetrvá léta beze změny hmotnosti či objemu.

 

Nože Yaxell jsou opravdu ostré a já si je nechávám nabrousit jedině v autorizovaném servisu Yaxell. Klidně mi napište na mail@madebykristina.cz a já vám předám kontakt na jejich servis. V případě akutní potřeby je naostřím jedině na brusném kamenu (je to ale věda!) nebo s použitím ostřiče nožů od firmy Yaxell, který najdete i na mém e-shopu v nabídce. 

Každý YAXELL nůž je dodáván v černé dárkové kazetě, která rovněž zaručuje, že se nůž při dodání nepoškodí. Dodavatel na nůž poskytuje záruku 20 let! 

Více o japonském noži Yaxell Ran Plus:

Materiál čepele:

69 vrstev damascénské oceli

nerez ocel VG 10 o tvrdosti HRC 60-61

Materiál rukojeti:

Micarta (uvnitř nerez ocel)

Rozměry: délka čepele: 150 mm
délka rukojeti: 105 mm
celková délka nože: 255 mm
Váha: 180 g
Barva rukojeti: černá 

 

Více o japonských nožích YAXELL:

Kuchyňské nože Yaxell se vyrábí a dodávají do celého světa od roku 1932. Jsou vyrobeny z damascénské či damaškové oceli a vystihují je nejlépe tyto benefity - nepřekonatelné ostří, mimořádný  zážitek při práci s dokonale zpracovanými noži a výjimečná kvalita "made in Japan" se zárukou 20 let. Jejich výroba se opírá o jedinečnou tradici výroby samurajských mečů s využitím moderních technologií. Nože Yaxell jsou vyráběny ručně nejlepšími a nejzkušenějšími nožíři z města Seki – tradičního místa výroby samurajských mečů. Díky unikátnímu zpracování více vrstev damaškové oceli získává čepel nože nejen krásnou dekorativní kresbu, ale především vysokou tvrdost, odolnost a dlouhotrvající ostrost. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné.

Jak pečovat o japonský nůž: 

  • Nůž udržuji ostrý. Naostřený je bezpečnější než tupý, jelikož se při krájení vyvíjí menší tlak (s tupým je nutné zápasit). Nikdy nezkouším ostrost nože přejížděním prsty po ostří. V tom případě garantuji pořezání.

  • Nůž si nechávám brousit jedině v YAXELL servisu. Pro případné dobroušení doporučuji použít brousič nožů od Yaxell (najdete ho v nabídce mého e-shopu).

  • Nůž používám pouze na krájecím dřevěném nebo plastovém prkénku.

  • Nůž není sekáček, a proto ho nepoužívám k sekání potravin, ke krájení masa s kostí nebo mražených potravin. 

  • Nikdy nepoužívám nůž na otevírání plechovek, láhvi nebo jako šroubovák. Mohla bych nenávratně poškodit čepel a na to se záruka nože nevztahuje.

  • Nenechávám dlouho na noži zbytky potravin a po každém použití ho omyju. Zejména kyselé potraviny jako citron či zbytky hořčice mohou způsobit nepatrnou ztrátu lesku čepele. 

  • Pokud se na čepeli vyskytnou nějaké skvrny, pokusím se je vyleštit neabrazivní leštěnkou na kov (používá se na nerezový příbor). 

  • Čistím ho pod tekoucí teplou vodou běžným saponátem a osuším kuchyňskou utěrkou.

  • Nůž skladuji nejlépe na magnetické dřevěné desce nebo v dřevěném stojanu. V zásuvce mezi ostatními noži a kuchyňskými pomůckami může dojít k poškození čepele.

  • Nikdy bych žádný nůž nedala do myčky na nádobí! Damascénské oceli to neublíží, je tavena za vysokých teplot, ale rukojeť nože by v myčce hodně trpěla, a to nechci.

  • Na ochranu čepele při přenášení nože používám originální magnetickou dřevěnou krytku.

  • Dávám pozor na ostatní, hlavně na děti, aby se nepořezali a nůž nenechávám na okraji pracovní desky nebo stolu.

 

Inspirace na recept pro použití nože Yaxell:

Pro inspiraci, jak dokonale využít kvality japonského nože Yaxell, přikladám recepty. Stačí kliknout na obrázek a recept se vám zobrazí.

Kristina_kura_plnka

#Kuře s nádivkou

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA u nás v rodině chutná všem. Což ale znamená, že nestačí jen naplnit kuře, musí jí být mnohem více, aby se u svátečního stolu dostalo na každého. Těmi opravdovými odborníky na nádivky jsou naše babičky. Proto s vámi sdílím recept mojí babičky Pavlínky. Možná by se měl přejmenovat na Nádivku s kuřetem. Je jí tam totiž o dost víc! :) 

vlk_web10

#Mořský vlk na grilu

GRILOVANÁ RYBA, zelenina a skvělá omáčka vám zabere minimum času na přípravu, ale výsledek stojí zato! A servis je nejlepší na jedné desce, ze které si každý nabere sám. Dobrou chuť. 


 

2019_NEW_LOGO_black

Ruční tepání loga na čepel nože Yaxell

Výroba Yaxell nožů v Japonsku

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 30.12.2021
často používam pri vykostovaní a nedám na tento nôž dopustit.
LogoYaxell  

Společnost Yaxell dodává na trh kuchyňské nože již od roku 1932. Nože Yaxell z damascénské či damaškové oceli mají nepřekonatelné ostří a poskytují mimořádný zážitek při práci s dokonale zpracovanými noži. Výjimečnou japonskou kvalitu potvrzuje i záruka 20 let. 

Japonské nože Yaxell snoubí jedinečnou tradici výroby samurajských mečů s využitím moderních technologií. Vyráběny jsou ručně nejlepšími a nejzkušenějšími nožíři z města Seki – tradičního místa výroby samurajských mečů. Díky unikátnímu zpracování až 193 vrstev damaškové oceli získává čepel nože nejen krásnou dekorativní kresbu, ale především vysokou tvrdost, odolnost a dlouhotrvající ostrost. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné.