#Vepřová panenka se sezónním salátem

Na zahradě nám dozrávají dýně a roste spousta bylinek, které vždy ráda používám a kombinuji do nových jídel. A tak vznikl i tento recept na vepřový steak se sezónním salátem. Určitě bude chutnat i vám! 

Makro_veprove7

Suroviny

Nakládané žampiony

  • 200 g hnědých žampiónů
  • 2 šalotky
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 75 ml vinného octu
  • 75 ml vařící vody
  • 1/2 lžíce dijonské hořčice
  • nasekané čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, petrželka)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Dýně

  • máslová dýně
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce třtinového cukru
  • sůl

Křupavá hlíva

  • 150 g hlívy ústřičné
  • rostlinný olej
  • sůl

Vepřový steak

  • vepřová panenka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 snítky tymiánu
  • suché jehličí (není nutné) 

Recept

Žampiony nakrájím na plátky a šalotky nasekám najemno. Přendám do mísy společně s hořčičnými semínky a zaliju octem a vařící vodou. Nechám marinovat 2 hodiny. Poté vyliju většinu šťávy a přidám k žampionům hořčici, nasekané bylinky, olivový olej a ochutím solí a pepřem.

Dýni si očistím a nakrájím na kostičky. Ty opékám na rozpálené pánvi na oleji cca 5 minut. Pak přidám cukr, nechám zkaramelizovat a poté dochutím solí. 

Hlívy si nakrájím, nebo natrhám na tenké plátky. V hrnci si rozpálím olej a smažím dozlatova. Hlívu potom vytáhnu pomocí děrované naběračky na kuchyňskou utěrku a pořádně osolím.

Rozehřeju si troubu na 120 °C. Vepřovou panenku obalím v olivovém oleji, osolím a opepřím ze všech stran. Na rozpálené pánvi opékám panenku spolu se snítky tymiánu 2 minuty z každé strany, nakonec přidám máslo a lžící přelévám přes maso (glazuji). Přendám do trouby a peču 10 minut. Po upečení nechám maso chvíli odpočinout a poté nakrájím na jednotlivé porce.

Kdo chce, může steaky ještě lehce zaudit. Do velkého hrnce dám pár větviček suchého jehličí a pomocí pistole zapálím. Pak sfouknu, až se začne z jehličí jen kouřit, položím na hrnec velké síto a na něj nakrájené steaky. Zakryju alobalem a nechám udit 1-2 minuty. Poté servíruju společně s žampiony, dýní a křupavou hlívou.

Můj tip

Maso na steak můžete vyměnit za výborné jehněčí nebo hovězí svíčkovou. Dávám si ale vždy pozor, abych ho nepřetáhla a tím nevysušila.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Kristína Nemčková

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.