#Vepřová panenka a tarhoňa

Vyzkoušejte tuto netradiční kombinaci TARHONĚ a VEPŘOVÉ PANENKY! Určitě mi dejte vědět, jak vám chutnalo. Budu se těšit na vaše zprávy nebo fotky! :) 

tarhoto_panenka4

Suroviny na 4 porce

Na tarhoto

  • 250 g tarhoně (těstovina, seženete ji běžně v obchodech)
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • pár snítek tymiánu
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce povidel
  • 300 ml zeleninového vývaru (může být i drůbeží)
  • 1 hrst sušených švestek
  • 2 hrsti nastrouhaného parmezánu
  • 50 g másla
  • sůl a pepř

Na steak z vepřové panenky

  • 500-600 g vepřové panenky
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 1 lžíce másla

Na bylinkový olej

  • čerstvé bylinky (hladkolistá petržel, bazalka)
  • rostlinný olej
  • sůl

Na dozdobení i dochucení

  • čerstvé bylinky
  • slaninový chips

Recept

Vepřovou panenku ze všech stran osolím a opepřím, vložím do vakuovacího pytlíku a zavakuuji. Dám vařit na 1,5 hodiny na 60 °C do sous-vide (tuto funkci může mít i vaše parní trouba). Pokud nemáte možnost pomalého vaření, ugrilujte si vepřovou panenku na pánvi s kapkou oleje jako steak.

Příprava tarhota je rychlá a tak si před vařením připravím vše do misek a pak postupně přidávám do pánve. 

V hluboké pánvi si na olivovém oleji opeču nadrobno nasekanou šalotku a pak k ní přidám nasekaný stroužek česneku. Přidám lístky tymiánu, tarhoňu (nevařenou), vše důkladně promíchám a opeču přibližně minutu až dvě. Poté přimíchám rajčatový protlak, lžíci povidel, na menší kousky nakrájené sušené švestky a vše zaliju červeným vínem. Nechám alkohol z pánve odpařit (zabere mi to přibližně 2 minuty) a zaliju dvěma naběračkami vývaru, aby byla tarhoňa celá ponořená.

Za stálého míchání nechám vše vařit na středním stupni a postupně k tarhoně přilévám více vývaru. Jakmile změkne na skus (čili al dente), stáhnu ji z plotny a přidám máslo, dvě hrsti najemno nastrouhaného parmezánu a promíchám jako klasické risotto. Pohybuji pánví směrem od sebe a k sobě a tarhotem tak "pohazuji" – díky tomu se mi i bez vařečky vše hezky promíchá a získá krémovou konzistenci. Na závěr dochutím solí a čerstvě namletým pepřem.

Na plech vyložený pečicím papírem položím dva až tři plátky sušené šunky (nebo slaniny) a vše dám do předem vyhřáté trouby na 190 °C na 10 minut. Takto si připravím šunkové (slaninové) chipsy, které použiji na dochucení jídla.

Uvařenou panenku vytáhnu z vakuovacího pytlíku, osuším ji a zprudka opeču ze všech stran na rozpálené pánvi na trošce oleje, aby maso chytlo zlatavou barvu. Na závěr přidám do pánve máslo a maso jím oglazuji – pánev naklopím, lžící nabírám rozteklé máslo a polévám s ním maso. 

Maso nakrájím na silnější plátky a servíruji s krémovým tarhotem a bylinkovým olejem. Ten si jednoduše připravím rozmixováním rostlinného oleje, čerstvých bylinek (hladkolistá petržel a bazalka) a špetky soli – následně propasíruji přes jemné sítko nebo plátýnko. Nespotřebovaný olej skladuji v lednici.

Před podáváním dozdobím celé jídlo čerstvými bylinkami a slaninovými chipsy. 

Můj tip

Tarhoto si můžete udělat na mnoho způsobů. Inspirujte se třeba dalším mým receptem. Dá se podávat i bez masa, stejně jako risotto :).

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, mých verzí. Obsahuje tak celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a také angličtina, a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když si napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE