#Pravý americký třešňový pie

Ráda vzpomínám na to, jak jsem na rok odjela do Ameriky, studovala tam na střední škole a bydlela u své hostitelské rodiny. A právě ta moc dobře věděla, jak ráda peču. Proto mě vzali na kurz pečení toho pravého amerického koláče (AMERICAN PIE). Recept je jednoduchý a za chvíli se díky němu i vy přenesete za velkou louži!

tresnovy_pie_made_by_kristina2

Suroviny

Na těsto

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 16 lžic studeného másla (odpovídá přibližně 220 g másla)
  • 1/2 hrnku a 2 lžíce ledové vody

Na náplň

  • 5 hrnků mražených (nebo čerstvých) kyselých třešní
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1/4 hrnku bramborového škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mandlového extraktu (krásně vytáhne chuť třešní)

Recept

Nejprve si připravím těsto - smíchám mouku, cukr, máslo a sůl. Chci dosáhnout struktury mramoru, takže malé kusy másla jsou v pořádku. Přidám vodu a mixuju (případně nechám promíchat, pokud máte kuchyňský robot), dokud se směs nespojí. Pak těsto zabalím do potravinové fólie a nechám minimálně 4 hodiny, nejlépe ale přes noc, odležet v lednici.

Připravím si kulatou formu na pečení, kterou vymažu máslem. Odleželé těsto vyválím přibližně na tloušťku 0,3 - 0,5 cm, vykrojím kruh, který je větší než forma na pečení a opatrně (pomáhám si válečkem) těsto přenesu do vymazané formy. Okraje nechám přes formu, pak s nimi koláč přikryju. Odřezky z těsta nechávám na dozdobení.

Připravím si náplň. Ve větší míse nechám rozmrazit třešně, dokud většina šťávy z ovoce nevyteče. Šťávu scedím. V malé misce smíchám cukr, bramborový škrob, sůl a směs přimíchám do ovoce. Přidám extrakt z mandlí. Ovocnou náplň naliju na neupečené těsto ve formě a mírně zakápnu šťávou z ovoce (stačí opravdu 2-3 lžíce).

Vajíčkem potřu okraje. S takto potřenými okraji pak "přikryju" koláč - poohýbám je. S výřezy ze zbylého těsta dotvořím vrchní část koláče. Koláč můžu pokrýt i celý, nikdy ale nezapomínám na pár místech propíchnout těsto vidličkou, aby mohla při pečení uniknout pára. Celý vršek koláče potřu vyšlehaným vajíčkem.

Peču přibližně 25-30 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Abych neušpinila troubu, dám si formu na plech s pečicím papírem. Někdy se mi stane, že ovoce pustí více šťávy při pečení a ta se zapeče na dně trouby. Tímhle se vyhnete nepříjemnému drhnutí :)

Můj tip

Proč právě mražené třešně? Obsahují více vody a spolu se škrobem vytvoří skvělou šťávu v koláči. Nic se nestane, když použijete čerstvé ovoce. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další skládací bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína