#Tarhoto (tarhoňa jinak)

TARHOŇA je ve slovenské a maďarské kuchyni hodně známá. Moje babička ji ráda připravuje jako přílohu k dušenému masu a já z ní udělala TARHOTO - něco jako italské risotto, protože se tarhoně říká také slovenská rýže. Recept je na přípravu opravdu jednoduchý a výsledek vás překvapí :)

tarhona_web

Suroviny

Na tarhoto

  • 250 g tarhoně
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • pár snítek tymiánu
  • 100 ml bílého vína
  • 300 ml zeleninového vývaru (může být i drůbeží)
  • 1 hrst sušených hub
  • 2 hrsti nastrouhaného parmazánu
  • 50 g másla

Na houby

  • 50-100 g hlívy
  • 50-100 g hnědých žampionů
  • čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj)
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Na servis

  • 2-4 plátky sušené šunky
  • 1 hrst nastrouhaného parmazánu
  • pár kapek lanýžového oleje
  • prach ze sušených hub
  • čerstvé bylinky (petrželová nať)

Recept

Tarhoňu si uvařím ve vroucí osolené vodě 4 minuty. Je to méně, než se uvádí v návodu, protože ji budu ještě tepelně upravovat. Scedím a v cedníku ji promíchám s pár kapkami olivového oleje, aby se neslepila.

Uvařím si vývar (já si dělám vývar vždy do zásoby a zamrazuju na porce, takže si jednu porci převařím) a do něj vložím hrst sušených hub. Odstavím bokem a nechám vývar s hubami propojit.

Na plech vyložený pečicím papírem udělám z jedné hrsti nastrouhaného parmazánu placku, ze které upeču parmazánový chips. Vedle parmazánu dám i dva až tři plátky sušené šunky (nebo slaniny) a vše dám do předem vyhřáté trouby na 190 °C na 10 minut. Takto si připravím parmazánové a šunkové chipsy, které použiju na dochucení a dozdobení tarhota.

V hluboké pánvi si na olivovém oleji opeču nadrobno nasekanou šalotku, a teprve když bude zlatavá, přidám k ní nasekaný stroužek česneku. Dávam ho později, aby nezhořknul, ale dodal tarhotu svou jedinečnou chuť. Přidám snítky tymiánu, uvařenou tarhoňu a vše důkladně promíchám, a opeču přibližně minutu až dvě. Zaliju vínem a nechám alkohol odpařit (opět ne déle než 2 minuty). Přidám přibližně 2 naběračky houbového vývaru, klidně i s kousky hub, které ve vývaru změkly. Tarhoňa by měla být ponořená ve vývaru. Za stálého míchání nechám vařit. Když je tarhoňa měkčí na skus, čili al dente, stáhnu ji z plotny a přidám 50 g másla, 2 hrsti parmazánu a promíchám jak klasické risotto. Pomocí pánve tarhotem "pohazuju", tím se vše promíchá a získá geniální krémovou konzistenci. Nakonec ochutnám a dochutím solí a pepřem. Dávam pozor, abych nepřesolila, protože slanost mi dodá i parmazánový a šunkový chips :) 

Předem si připravím čerstvé houby, které očistím a omyju. Hlívu natrhám, nebo nožem podélně nakrájím na proužky a žampiony na čtvrtinky. Čerstvé bylinky (tymián, šalvěj a rozmarýn) nasekám nadrobno.

Současně s přípravou tarhota si na druhé pánvi rozpálím olivový olej a na něm opeču proužky hlívy. Když získají zlatavou barvu, přidám čtvrtinky žampionů a nasekané bylinky - tymiánu, šalvěj a rozmarýn. Osolím a vše opeču dokřupava.

Všechny komponenty mám hotové a teď můžu servírovat. 

Krémové tarhoto dám na talíř a rukou zespoda talíře poklepu, aby se rozprostřelo po celé ploše. Přidám opečené houby a nalámu parmazánové a šunkové chipsy, které zasadím do tarhota. Na závěr dozdobím lístky čerstvých bylinek (petrželová nať nebo mikrobylinky) a dochutím pár kapkami lanýžového oleje (není nutné). Pro intenzivnější chuť houbového tarhota ho jemně popráším houbovým prachem. Ten získám rozmixováním sušených hub. Když mi zbyde, uzavřu ho do těsné nádoby a uložím do zásoby. 

Celý postup krok za krokem najdete i v pořadu Nova je s vámi, recept je v záznamu na 36:30 minutě.

Můj tip

Houby můžete nahradit dýní, řapíkatým celerem, sušenými rajčaty nebo jinou surovinou, kterou máte rádi.

Dobrou chuť,
vaše Kristína 

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další skládací bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína