#Svatomartinské rožky (kynuté)

SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY plněné ořechovou náplní mají svůj původ v legendě o sv. Martinovi. Tyto koláče prý dávaly dívky svým milým. Tak teď je já dávám vám :) Vyzkoušejte toto nadýchané kynuté těsto! A pokud by vám nezbýval čas, podívejte se také na jednodušší variantu bez kynutí. 

rozky3_WEB

Suroviny

Na těsto

  • 150 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 400 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 25 g droždí (půlka kostky)
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce na potření

Na ořechovou náplň

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g rozdrcených piškot
  • 40 g medu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 ml smetany (nebo mléka)

Na makovou náplň

  • 150 g mletého máku
  • 100 ml smetany (nebo mléka)
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kompotované třešně 

Recept

Do mléka v pokojové teplotě rozdrobím droždí a přidám lžíci cukru krystal. Promíchám a nechám na teplém místě vzejít kvásek, trvá to přibližně 15-20 minut. Mezitím si vyšlehám máslo s cukrem do pěny, přidám žloutky a celé vajíčko. Přidám mouku, špetku soli a hotový kvásek. Dobře vypracuji těsto, mísu přikryji čistou utěrkou a nechám kynout asi 20 minut.

Připravím si náplně, většinou rovnou obě dvě – ořechovou i makovou. Jednoduše smíchám suroviny dohromady.

Vykynuté těsto vyklopím na moukou vysypanou desku a rozválím si plát, ze kterého vykrojím stejně velké obdélníky (15 x 10 cm). Z kraje je začnu plnit náplní a zaroluji. Konce pořádně uzavřu, mírně zatočím do tvaru rohlíčku a položím na plech vyložený pečicím papírem. Tam je nechám odpočívat a kynout dalších 15-20 min.

Před pečením každý rožek potřu rozšlehaným vajíčkem a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C, přibližně na 20 min. Před podáváním popráším moučkovým cukrem.

Můj tip

Před pečením můžete rohlíčky posypat plátky mandlí, které budou po upečení krásně křupat. A nebo si ušetřete čas a vyzkoušejte jednodušší recept bez kynutí :)

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni20

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce) s dopravou zdarmaJenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem. A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Prodejem kuchařky si vydělávám na studium kuchařské školy Le Cordon Bleu v Londýně. Moc vám děkuji za podporu!

7_RECEPTY_baner