#Pravé slovenské bryndzové halušky

Halušky jsou jedním z jídel, které mi vždycky připomínají domov. Jsou také jedním z jídel, díky kterému jsem se vrátila zpátky do soutěže Masterchef. Nemusíte s nimi v kuchyni strávit moc času a kombinace křupavé slaniny a bryndzy musí chutnat snad každému.

Slovenské bryndzové halušky

Suroviny

Na 4 - 5 porcí jsem si připravila:

  • 4 brambory
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g bryndza
  • Zakysaná smetana a smetana ke šlehání (odhadem, podle chuti a konzistence)
  • 100 g slaniny
  • Sůl
  • Pažitka na zdobení

Recept

Nejprve najemno nastrouhám syrové oloupané brambory. Osolím podle chuti a přidám mouku. Pokud je konzistence spíše tekutější, přidám mouky ještě o něco více.

Ve větším hrnci dám vařit vodu.

Na halušky je nejlepší speciální sítko s velkými otvory (tzv. haluškovač). Pokud ho zrovna nemám po ruce, dám si část těsta na prkénko a pomocí lžičky nebo nožíku odškrabuji jednotlivé halušky přímo do vroucí vody. Vařím, dokud nevyplavou na povrch a následně je vylovím s pomocí sítka.

Slaninu nakrájím na menší kostičky a nechám na mírném plameni pomalu smažit, dokud není pěkně křupavá.

Ve větší míse smíchám bryndzu, smetanu a zakysanou smetanu. Dochutím solí a trochou výpeku ze slaniny. Pozor - je potřeba počítat i s chutí slaniny, která finální jídlo trochu dosolí.

Bryndzu a halušky smíchám dohromady a podávám s opečenou slaninkou a posypané čerstvě nasekanou pažitkou. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Kristína Nemčková

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.