#Pravé slovenské bryndzové halušky

Halušky jsou jedním z jídel, které mi vždycky připomínají domov. Jsou také jedním z jídel, díky kterému jsem se vrátila zpátky do soutěže Masterchef. Nemusíte s nimi v kuchyni strávit moc času a kombinace křupavé slaniny a bryndzy musí chutnat snad každému.

Slovenské bryndzové halušky

Suroviny

Na 4 - 5 porcí jsem si připravila:

  • 4 brambory
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g bryndza
  • Zakysaná smetana a smetana ke šlehání (odhadem, podle chuti a konzistence)
  • 100 g slaniny
  • Sůl
  • Pažitka na zdobení

Recept

Nejprve najemno nastrouhám syrové oloupané brambory. Osolím podle chuti a přidám mouku. Pokud je konzistence spíše tekutější, přidám mouky ještě o něco více.

Ve větším hrnci dám vařit vodu.

Na halušky je nejlepší speciální sítko s velkými otvory (tzv. haluškovač). Pokud ho zrovna nemám po ruce, dám si část těsta na prkénko a pomocí lžičky nebo nožíku odškrabuji jednotlivé halušky přímo do vroucí vody. Vařím, dokud nevyplavou na povrch a následně je vylovím s pomocí sítka.

Slaninu nakrájím na menší kostičky a nechám na mírném plameni pomalu smažit, dokud není pěkně křupavá.

Ve větší míse smíchám bryndzu, smetanu a zakysanou smetanu. Dochutím solí a trochou výpeku ze slaniny. Pozor - je potřeba počítat i s chutí slaniny, která finální jídlo trochu dosolí.

Bryndzu a halušky smíchám dohromady a podávám s opečenou slaninkou a posypané čerstvě nasekanou pažitkou. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

made_by_kristina_sdilejte

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.