#Oříškový bezlepkový dort

Jde to i bez mouky! Dnes pro vás mám jednoduchý recept na křehký oříškový bezlepkový dort. Můžete ho obměňovat použitím různých krémů, vyhrát si se zdobením a cukr nahradit třeba sirupem z agáve. Má jedinou nevýhodu - bohužel se po něm nehubne.

bezlepkovy-dort-made-by-kristina

Suroviny

Na korpus:

  • 6 bílků
  • 1 lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
  • špetka soli (raději méně, než více)
  • 50 g práškového cukru + agávový sirup na doslazení 
  • 100 - 200 g mletých lískových ořechů (podle chuti)
  • nugeta, nutella nebo čokoláda na vaření

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • agávový sirup na oslazení nebo vaječný likér

Na zdobení:

  • ovoce
  • jedlé květy

Recept

Nejprve si připravím 2 plechy na pečení a vyložím je pečicím papírem. S pomocí dortové formy nebo talíře (průměr do 20 cm) obkreslím na pečicí papír 4 – 6 kruhů. Tato místa potřu máslem, aby se mi korpusy při pečení k papíru nepřilepily.
Bílky se špetičkou soli ušlehám na pevný sníh, postupně přidávám cukr a agáve sirup. Opatrně vmíchám kukuričný škrob a mleté lískové oříšky.

Předehřeju si horkovzdušnou troubu na 140°C, budu péct oba plechy najednou. Rovnoměrně nanesu hmotu do kruhů na pečicím papíru, rozetřu lžicí a nechám péct cca 35 – 40 minut. Korpusy pečlivě sleduju a pokud příliš hnědnou, snížím teplotu trouby na 130°C. 

Správný stav korpusu poznám tak, že jsou okraje sušší a střed stále měkký. Tehdy je vyndám, opatrně oddělím od papíru a nechám vychladnout. 

Mezitím si vyšlehám pevnou šlehačku, jemně do ní přidám a zašlehám mascarpone a agáve sirup.

Začínám s vrstvením! Připravím si dortový podnos, dospod dám první korpus, jemně potřu nutellou (nebo ve vodní lázni rozpustěnou čokoládou) a nanesu přiměřené množství mascarponové šlehačky. Díky čokoládovému nátěru se šlehačka do korpusů nevsákne a nehrozí tak, že by se rozpadly. 
Vrstvení na dortu ukončím šlehačkou a ozdobím čerstvým ovocem, jedlými květy, opečenými mandlovými lupínky, posypu kakaem nebo strouhanou čokoládou. Možností, jak tento oříškový dort ozdobit, je opravdu mnoho. 

Hotový dort odložím do lednice a nechám chladit, aby se vrstvy hezky propojily a dort se dal snadno krájet. Nejraději ho nechávám ztuhnout do druhého dne, ale pokud už na něj máte chuť (chápu!), postačí i 3 hodiny. Méně ale ne :-) 

Můj tip

Tenhle dort chutná skvěle s krémem z vaječného likéru, kterým nahradím v receptu agáve sirup. Nemusíte se bát, i likér dodá dortu patřičnou sladkost i grády. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

made_by_kristina_sdilejte

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.