#Obrácený hruškový koláč

Originální recept Tarte Tatin pochází z Francie od sester Tatinových, a dělá se z jablek. Skvěle se na něj ale hodí i hrušky, nebo jiné ovoce. Při pečení provoníte celý domov karamelem, hřebíčkem a badyánem a vsadím se, že ho sníte ještě teplý! Pojďme na něj, ukážu vám, jak se dělá OBRÁCENÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ.

hruskovy_kolac_web

Suroviny

Na koláč (∅24 cm)

  • 4 střední hrušky (ne příliš zralé)
  • šťáva z 1 citronu
  • 120 g změklého másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 6 hřebíčků
  • 220 g listového těsta
  • mouka na poprášení

Na rychlé listové těsto (1,2 kg)

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g hodně studeného másla
  • 1 lžička soli
  • 250 ml ledově studené vody

Recept

Těsto: 

Když mám doma kupované listové těsto, tento krok přeskočím :)

Připravím si "rychlé" listové těsto, které při pečení vybíhá více než klasické listové těsto. Jeho příprava zabere přibližně 1,5 hodiny, protože se musí hodně chladit, ale výsledek stojí za to.

Na čistou pracovní desku nebo vál navrším mouku a uprostřed udělám důlek. Do něj vložím máslo nakrájené na malé kostičky a sůl. Jednou rukou mezi prsty zapracuju máslo s moukou, a druhou rukou postupně přihrnuju do důlku mouku z okrajů. Až se máslo zapracuje, a těsto bude díky máslovým drobkům zrnité, postupně začnu přidávat ledovou vodu, kterou také jemně, bez většího hnětení zapracuju do těsta. Vše dělám ručně, nepoužívám žádný robot. Těsto vytvaruju do koule, zabalím do potravinové fólie a dám na 20 minut do lednice.

Pracovní plochu si popráším moukou, a vystydnuté těsto na ní vyválím do tvaru obdélníku o rozměru 40 x 20 cm. Přeložím na 3 díly, a otočím o 45° (jednoduše ho otočím, abych ho zpracovala z jiné strany). Znovu rozválím do obdélníku a přeložím na tři díly. Teď mám těsto dvakrát rozválené a přeložené. Zabalím ho do fólie a dám na 30 minut do lednice.

Vychlazené těsto znovu dvakrát rozválím, složím jako předtím, a mám hotové listové těsto. Opět zabalím do fólie, a před použitím nechám posledních 30 minut v ledničce. Když pak celé těsto nevyužiju na pečení, pevně zabalené ve fólii mi vydrží v lednici i 3 dny a v mrazáku téměř měsíc, déle jsem ho tam neskladovala :).

Koláč 

Z jedné hrušky odkrojím stopku, a dám stranou na později. Všechny hrušky očistím od slupky, podélně rozkrojím a zbavím jádřinců. Hrušky vložím do mísy, zakápnu šťávou z citronu, a jemně je v ní promíchám, aby nezhnědly. 

Budu potřebovat litinovou formu, nebo ohnivzdornou pánev o průměru 24 cm. Tu rovnoměrně vyložím máslem. Zasypu třtinovým cukrem tak, aby bylo máslo zcela pokryté, a rozložím v pravidelných rozestupech hvězdičky badyánu a stonky hřebíčku. Kulatou stranou dolů vyskládám na dno formy hrušky a doprostřed dám stranou odložený vršek hrušky se stopkou, která směřuje dolů.

Doporučuju vychladit i vál nebo desku, na které se těsto bude válet. Já si ji dávám na pár minut do mrazáku. Těsto mi tak vydrží válení a nepřilepí se k desce. Vychlazené listové těsto rozválím na plát o tloušce asi 3 mm. Na pár místech propíchnu vidličkou, navinu na váleček, a jemně přenesu na formu s hruškami, které těstem přikryju. Nůžkami odstřihnu přebývající těsto, aby mi zůstal 1-2 cm široký okraj. Naplněnou formu dám na 20 minut do lednice.

Jdu na pečení. Formu (pánev) si postavím na plotnu a na vyšším plameni nebo stupni vaření nechám 5 minut ohřát, pak snížím teplotu. Asi po 15 minutách nadzvednu okraj těsta a zkontroluju, jak se mi máslovo-cukrová směs vaří. Jakmile se změní na tmavě žluto-zlatou a lesklou, přesunu pánev do trouby, kterou si předem předehřeju na 220 °C. Koláč nechám péct 10 minut, pak snížím teplotu na 180 °C a peču přibližně dalších 20 minut.

Po upečení vyndám z trouby, a nechám pár minut při pokojové teplotě odpočívat.  

Vezmu si utěrku, nebo rukavice na pečení a opatrně přikryju pánev dostatečně velkým talířem, na kterém budu koláč podávat. Rychle, ale opravdu opatrně, obrátím pánev s talířem tak, abych se nepopálila párou, která uniká z horkého koláče. A mám hotový obrácený koláč. Podávám ještě teplý, tak je nejlepší! 

Můj tip

Hrušky, nebo jablka můžete nahradit třeba nepříliš zralým mangem, jenom snižte množství másla a cukru přibližně o třetinu. Do těsta se vyplatí investovat čas, vrátí se vám to na výsledku, a budete ho mít v zásobě :) 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína