#Mořský vlk se salátem z ředkviček

Tento letní recept jsem vytvořila pro Makro a můžete ho proto najít v jejich letáku i na webových stránkách. Zkuste si ho buď "v kompletní sestavě", nebo využijte jen některou jeho část. Jednotlivé komponenty můžete kombinovat dle vaší fantazie.

Ryba-8917_logo2

Suroviny

Na salát z ředkviček

  • 2 bílé ředkvičky
  • 4 červené ředkvičky
  • 2 větší mrkve
  • 70 ml bílého vinného octa
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • sůl a pepř

Brambory

  • 1 kg zámeckých brambor
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • 1 lžíce másla
  • sůl

Omáčka Beurre Blanc

  • 2 lžíce másla
  • 2 velké šalotky
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml rybího vývaru
  • 100 g másla
  • citronová šťáva
  • sůl

Koprový olej

  • 200 ml slunečnicový olej
  • čerstvý kopr
  • 1/2 hrsti čerstvého špenátu
  • sůl

Ryba - Mořský vlk

  • 4 filety mořského vlka
  • sůl
  • citronová šťáva
  • 3 lžíce přepuštěného másla (Ghí)
  • řeřicha

Recept

Bílé i červené ředkvičky a mrkve očistím a pomocí struhadla na brambory nakrájím tenké plátky. Vše promíchám v míse. Připravím si nálev na salát - smíchám vinný ocet, krupicový cukr, přeliju přes zeleninu a dochutím solí a pepřem.

Brambory nakrájím na poloviny (větší na čtvrtky) a dám péct do trouby na 25 minut (nebo uvařím doměkka). Hotové brambory promíchám s máslem, nasekaným čerstvým koprem a dochutím solí.

V menším hrnci si rozehřeju máslo a opeču na něm najemno nasekanou šalotku do světle zlatavé barvy. Zaliju vínem, nechám alkohol vyvařit (cca 3 minuty) a potom přidám vývar a povařím 5 minut. Odstavím a rozmixuju tyčovým mixérem dohladka. Ochutím solí a citronovou šťávou. Do ještě teplé omáčky zašlehávám metličkou po kouskách máslo.

Připravím si koprový olej. Slunečnicový olej si zahřeju v hrnci na 70 °C  a přendám do mixéru. Přidám stejné množství čerstvého kopru, špenát, trochu soli a mixuju, co nejvíc to jde. Mezitím si dám do mrazáku nerezovou misku. Když mám rozmixováno, vytáhnu z mrazáku misku, na kterou položím jemné síto s gázou a olej přes něj přecedím. Tím, že se olej v misce rychle zchladí, získám výraznější zelenou barvu.

Z filetů mořského vlka vytáhnu pomocí pinzety všechny kosti, osolím je a pokapu citronem. Na rozpáleném přepuštěném másle opeču filety nejdříve kůží dolů přibližně 1–2 minuty a potom je otočím a ihned odstavím.

Rybu servíruju s brambory, salátem, omáčkou, koprovým olejem a ozdobené řeřichou.

 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Kristína Nemčková

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.