#Pstruh, jablko, okurka

Hledáte inspiraci na svěží předkrm z ryby? Tady je! LOSOSOVITÝ PSTRUH s nakládanými jablky a koprovou majonézou je opravdová delikatesa, která vám nezabere moc času a potěší každého milovníka ryb. Nemusíte se bát, ryba je upravena naložením do suché marinády ze soli a cukru. Sůl rybu zakonzervuje, odebere tekutiny, čili vysuší a tímto procesem ji zbaví jakýkoli bakterií. A stejné konzervační vlastnosti má také cukr.

pstruh

Suroviny

Na přibližně 4 porce předkrmu

Na rybu

  • 2 menší odkostěné a kůže zbavené filety lososovitého pstruha
  • 20 g cukru krystal
  • 20 g soli 

Na nakládaná jablka

  • 1⁄4 Granny Smith jablka
  • 50 ml vinného octu
  • 15 g cukru

Na nakládanou okurku

Na koprovou majonézu

  • 150 ml slunečnicového oleje
  • velká hrst čerstvého kopru
  • pár lístků čerstvého špenátu pro barvu
  • 2 vaječné žloutky
  • 1/2 lžíce vinného octu
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř

Na dozdobení

  • jedlé kytky
  • snítky čerstvého kopru

Recept

Začnu s majonézou. Jako první si připravím koprový olej. Zahřeji olej na 60 °C a rozmixuji v něm kopr a špenát. Pro tento krok vám skvěle poslouží Thermomix, který má zabudovaný teploměr i mixér. Vše přecedím přes jemné sítko s gázou nebo dětskou plenou (tu používám já). Olej přeliju do plastové servírovací nádobky s aplikátorem na zdobení a v této lahvičce uchovám nespotřebovaný olej v lednici. Později ho můžu využít třeba do salátů nebo na přípravu jiných jídel.

Vezmu si misku a ruční šlehací metličku a začnu se šleháním žloutků. Postupně do nich přiliju trochu octu, přisolím a po malých dávkách přilévám koprový olej. Šlehám, dokud nevznikne hustá majonéza. Na závěr majonézu dochutím solí a pepřem a v případě nutnosti zakápnu pár kapkami citronové šťávy. Opět využiji nádobku s aplikátorem, do které přeliju majonézu a na chvíli odložím do lednice.

Omyté, kůže zbavené filety lososovitého pstruha hladím konečky prstů a zbavím je kostí speciální pinzetou na rybí kosti. Na nerezovém tácku si připravím suchou marinádu smícháním soli a cukru (1:1). Filety obalím ve směsi z obou stran a nechám na tácu marinovat 6-7 minut. Poté směs z filetů omyji studenou vodou a rybu nakrájím na plátky nebo na menší kostičky.

V malém rendlíku přivedu k varu ocet s cukrem, odstavím a nechám vystydnout. Omyju si jablko, oloupu a zbavím jádřince. Přepůlím ho a dám do vakuovacího sáčku, do kterého naliju octový rozvar. Zavakuuji na maximum (tím se tekutina dostane do jablíčka), nechám chvíli působit a pak sáček otevřu a jablko nakrájím na malé kostičky. Schválně v receptu uvádím jablko Granny Smith, je kyselejší, šťavňaté a má hezkou křupavost, která se k tomuto předkrmu hodí.

Oloupanou okurku nakrájenou na širší plátky zprudka ogriluji nebo nejlépe spálím na předem rozehřáté pánvi. Poté nakrájím na malé kostičky a posypu špetkou vločkové soli. 

Teď mám vše připraveno na servírování a naložím předkrm dle fantazie. Mezi plátky nebo kostičky ryby aplikátorem přidám majonézu, navrstvím kostičky jablka a okurky a můžu to zakápnout i pár kapkami koprového oleje. Dozdobím lupínky jedlé kytky a snítky čerstvého kopru.

Můj tip

Pokud hledáte opravdu čerstvé ryby, mohu za sebe doporučit výběr v prodejnách MAKRO. Sama jsem se přesvědčila o kvalitě distribuce, skladování a napojení na lokální farmy. Navštívila jsem už více poboček a rybí pult mám nejraději. Setkala jsem se tam vždy s ochotným přístupem, vysvětlením a doporučením.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

IMG_4102_new

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE