#Losos s teriyaki omáčkou

Ryby připravuji ráda, a lososa jsme doma dlouho neměli. Někde jsem se dočetla, že tato ryba obsahuje látku, která podporuje v našem těle tvorbu serotoninu, hormonu štěstí, který vyvolává příjemný pocit klidu a pohody. Vyzkoušeno! Po LOSOSU V OMÁČCE TERIYAKI S KOKOSOVOU RÝŽÍ jsme byli všichni v klídku :) Pojďte se dát do pohody i vy, a uvařte si tento jednoduchý recept.

teriyaki_losos_web

Suroviny

Na 4-5 porcí ryby

  • 800 g čerstvého arktického lososa (na 4-5 porcí)
  • 100 ml sójové omáčky
  • 100 ml vody
  • 6 lžic medu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 stroužky česneku (nakrájet na plátky)
  • 1-2 cm čerstvého zázvoru (na nudličky)
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • chilli (dle chuti) 
  • jarní cibulka (na dozdobení) 

Na zeleninový salátek

  • 200 g baby zeleného chřestu
  • 500 g čerstvého hrášku
  • 1/2 lžíce sezamového oleje
  • 1/2 lžíce másla
  • 1 lžička miso pasty
  • sůl

Na kokosovou rýži

  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1/2 hrnku vody
  • kůra z jedné limetky
  • plátek čerstvého zázvoru
  • 1,5 lžičky soli

Na tatarák z odřezků lososa

  • 1 lžíce černého sezamu (opečeného nasucho na pánvi)
  • šťáva a kůra z 1 limetky
  • 1/2 lžičky rybí omáčky

Recept

Základem dobře uvařené rýže je její předmytí. Přesypu si ji do sítka a důkladně opláchnu, dá se říct "properu" nejméně 5 minut pod tekoucí vlažnou vodou. Přendám do hrnce, přiliju kokosové mléko, vodu, přidám plátek zázvoru, nastrouhanou kůru z jedné limetky a vše osolím a promíchám. Zakryju pokličkou a přivedu k varu. Pak stáhnu stupeň vaření na mírný, ať rýže jen jemně probublává. Vařím, dokud se všechna tekutina z hrnce nevypaří, nebo nevsákne do rýže. Pak stáhnu z plotny a nechám pod pokličkou dojít dalších 5 minut.

V hrnci smíchám sójovou omáčku, vodu, limetkovou šťávu, med, cukr, tenké plátky česneku a nudličky zázvoru. Můžu přidat i nasekané čerstvé chilli. Vše nechám převařit. V misce si v trošce vody rozmíchám jednu lžíci kukuřičného škrobu, a přimíchám do omáčky v hrnci. Jakmile začne omáčka houstnout, a škrob se v ní dobře rozpustí, stáhnu hrnec z plotny. Ochutnám - omáčka by měla být výrazná, popřípadě dochutím.

Lososa zbavím kůže, zkontroluju, jestli neobsahuje kosti a kdyžtak je vytáhnu pinzetou. Tenkou zadní část filetu odříznu, dám si ji stranou a využiju později na tatarák. Nechám si tedy vyšší část rybího filetu a tu rozdělím na stejně velké kousky (4-5 kusů).

Připravím si menší pekáč, nebo zapékací mísu, vložím do ní očištěné kousky lososa, a zaliju je připravenou omáčkou. Filety lososa ještě posypu sezamem a dám péct do předem vyhřáté trouby na 210 °C na 13 minut. Losos by uvnitř měl zůstat růžový.

Ze zadní části filetu, kterou jsem si předem odřízla, připravím tatarák, který můžu servírovat jako předkrm s opečeným toustem. Nakrájím lososa na malé kostičky, přibližně 0,3 cm. Na pánvi si nasucho opeču sezamová semínka, která se díky tomu hezky rozvoní. V misce promíchám kousky lososa se šťávou a nastrouhanou kůrou z jedné limetky, přidám rybí omáčku, opečený sezam a vše důkladně promíchám.

Vrhnu se na salátek. Vyloupu čerstvý hrášek (když mám mladé lusky, použiju je celé) a z chřestu odříznu jen konce. Připravím si mísu se studenou vodou, pokud mám kostky ledu, dám je také do vody. V hrnci přivedu k varu osolenou vodu, a vložím do ní stonky očištěného chřestu a celé mladé hráškové lusky. Nechám vařit přibližně 30 sekund. Rychle přendám do připravené ledové vody, aby neztratily barvu, a zprudka zchladím.

Na pánvi si rozehřeju sezamový olej s máslem, přidám vyloupaný hrášek, okapaný chřest s hráškovými lusky a všechno prohřeju a mírně opeču na pánvi. Dochutím miso pastou, nebo solí.

Vše mám připraveno a začnu servírovat na talíře. Na závěr dozdobím nasekanou jarní cibulkou.

Můj tip

Losos by se neměl tepelnou úpravou nikdy přetáhnout, je opravdu správně, když je uvnitř růžový. A teriyaki omáčku můžete využít i pro přípravu kuřecího masa :) 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína