#Kuřecí stehna s hořčicovou omáčkou

Jednoduchý a rychlý recept, který se vám bude hodit třeba jako rychlovka k obědu o víkendu. KUŘECÍ STEHNA S OMÁČKOU Z HOŘČICE s čerstvými bylinkami, vařenou brokolicí, fazolovými lusky a jasmínovou rýži. Tak pojďme na něj :)

kura3

Suroviny

Na 4-5 porcí 

  • 10 horních kuřecích stehen (s kostí a kůží)
  • slunečnicový olej
  • 1 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 1 bobkový list
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu
  • 200 ml smetany na šlehání
  • sůl a pepř
  • hladkolistá perželová nať
  • pažitka
  • estragon 

Recept

Šalotku nasekám nadrobno. Oberu lístky čerstvých bylinek a nasekám je. Pár lístků estragonu si odložím stranou na závěrečné zdobení.

V dostatečně velké pánvi rozehřeju slunečnicový olej. Kuřecí stehna ze všech stran osolím a opepřím a položím na rozehřátou pánev kůží dolů. Opeču dozlatova, přetočím a opékám z druhé strany. Celý proces opékání stehen mi zabere přibližně 10 minut, pak stehna vyndám z pánve na talíř a zakryju alobalem.

Zbavím se přebytečného oleje v pánvi (nasaju ho do papírové utěrky). Pozor - neseškrábnu “sucs”, který má v sobě spoustu chuti, a tu v omáčce chcete mít! (sucs - zkaramelizové kousky masa, které se přichytily při opékání na dno pánve)

Do pánve přidám cca lžíci másla, dosklovita na něm opeču nasekanou šalotku a vařečkou seškrábu všechen ten “sucs” ze dna pánve. Zaliju bílým vínem a zredukuji objem téměř na polovinu. Přidám protlačený (rozbouchnutý) česnek a bobkový list.

Poté zaliju kuřecím vývarem a přidám do vývaru kuřecí stehna. Nechám mírně vařit 10-15 minut, pak už bude kuře hotové. Pánev nepřikrývám pokličkou, chci aby mi zůstala křupavá kůžička :).

Kuřecí stehna z vývaru vytáhnu na talíř a znovu je zabalím alobalem, abych je udržela teplé. Pokud chci mít omáčku hezky hladkou bez zbytků šalotky, přecedím jí přes sítko a vrátím do pánve. Omáčku přivedu k varu a mírně dále redukuji. Přidám hořčici, med a vše zamíchám a provařím. Zaliji smetanou a zredukuju na “coated consistency”, tj takovou konzistenci omáčky, která obalí lžíci.

Dochutím a přidám nasekané bylinky. Přidám do hotové omáčky zpět kuřecí stehna, společně přehřeji, pokuď je zapotřebí a na závěr posypu ještě lístky estragonu. Čerstvý estragon dává výslednému pokrmu specifickou chuť a seženete jej třeba na lokálních trzích.

Servíruji s jasmínovou rýží a vařenou zeleninou. Já pro tento recept zvolila čerstvé francouzské fazolky a divokou brokolici.

VIDEORECEPT

Můj tip jak uvařit jasmínovou rýži

Uvařit jasmínovou rýži není žádná velká věda a nejdůležitější je pečlivé propláchnutí vodou před samotným vařením. Properte proto rýži co nejpečlivěji a několikrát. Dejte do hrnce 1 hrnek rýže a zalijte 1,5 hrnkem vody (když připravujete větší množství, dodržte poměr 1:1,5 – rýže a voda). Přikryjte hrnec pokličkou a přivedte k varu. Pak plamen pod hrncem snižte na mírnější výkon a když už v rýži nevidíte vodu, hrnec z plamene odstavte, ale neodkrývejte pokličku a nechte rýži pár minut dojít. Rýže je uvařena od varu za přibližně 15-20 minut.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE