#Kuře s nádivkou nebo Nádivka s kuřetem

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA u nás v rodině chutná všem. Což ale znamená, že nestačí jen naplnit kuře, musí jí být mnohem více, aby se u svátečního stolu dostalo na každého. Těmi opravdovými odborníky na nádivky jsou naše babičky. Proto s vámi sdílím recept mojí babičky Pavlínky. Možná by se měl přejmenovat na Nádivku s kuřetem. Je jí tam totiž o dost víc! :) 

Kristina_kura_plnka

Suroviny

Na kuře a marinádu

  • 1 kuře
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 stroučky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky

Nádivka

  • 100 g másla
  • 50 ml oleje
  • 1/2 cibule
  • 100 g kuřecích jater
  • 5 rohlíků
  • 300 ml teplého mléka
  • 5 vajec
  • 2 stroučky česneku
  • 2 lžíce nasekané petrželové nati
  • 1 lžíce pažitky
  • sůl a pepř

Recept

Den před pečením:

V misce smíchám olej se solí, česnekem a kořením a směsí pak potřu očistěné a umyté kuře uvnitř i zvenku. Přendám ho do pekáče, přiklopím druhým a nechám v lednici přes noc. 

V den pečení:

V pánvi rozehřeju 50 g másla a 50 ml oleje a osmažím v ní nadrobno nakrájenou cibuli. Přidám očistěná, na menší kousky nakrájená játra a restuju jen dvě minuty. Rohlíky nakrájím na 1cm kostky a dám je do misky s 200 ml teplého mléka na 10 minut. Zbývající 1 dcl mléko promíchám s vaječnými žloutky a přidám do mísy k rohlíkům spolu s játry, prolisovaným česnekem, petrželí, pažitkou, ochutím solí a pepřem a zlehka promíchám. Z bílků ušlehám tuhý sníh a opatrně ho zapracuju do směsi. 

Troubu předehřeju na 160 °C. Nádivku dám do cukrářského sáčku a stříkám ji pod kůži i dovnitř kuřete. Kuře zavážu provázkem podél těla pod stehny nahoru tak, aby hezky drželo tvar. Před pečením ještě pomažu zbytkem másla, položím na pekáč prsy dolů, podliju vodou a peču hodinu. Pak zvýším teplotu trouby na 190 °C, přepnu na gril, kuře otočím a peču dozlatova 15 minut. Chvílemi kontroluju pečení a kuře potírám výpekem.

Pekáč by neměl být o moc větší než kuře, když mi zbyde nádivka, dám ji kolem kuřete.

Můj tip

Když nedostanete celé množství nádivky do kuřete, dejte zbytek do mikrotenového sáčku, uzavřete ho uzlíkem a nádivku uvařte ve vroucí vodě 15 minut. Po uvaření vyndejte ze sáčku a před podávaním nakrájejte na plátky. A nebo zbytek dejte do pekáče kolem kuřete (tak to dělá můj táta). Nádivka je skvělá jako příloha ke kuřeti nebo samotná na studeno. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína