#Kuře s nádivkou nebo Nádivka s kuřetem

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA u nás v rodině chutná všem. Což ale znamená, že nestačí jen naplnit kuře, musí jí být mnohem více, aby se u svátečního stolu dostalo na každého. Těmi opravdovými odborníky na nádivky jsou naše babičky. Proto s vámi sdílím recept mojí babičky Pavlínky. Možná by se měl přejmenovat na Nádivku s kuřetem. Je jí tam totiž o dost víc! :) 

Kristina_kura_plnka

Suroviny

Na kuře a marinádu

  • 1 kuře
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 stroučky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky

Nádivka

  • 100 g másla
  • 50 ml oleje
  • 1/2 cibule
  • 100 g kuřecích jater
  • 5 rohlíků
  • 300 ml teplého mléka
  • 5 vajec
  • 2 stroučky česneku
  • 2 lžíce nasekané petrželové nati
  • 1 lžíce pažitky
  • sůl a pepř

Recept

Den před pečením:

V misce smíchám olej se solí, česnekem a kořením a směsí pak potřu očistěné a umyté kuře uvnitř i zvenku. Přendám ho do pekáče, přiklopím druhým a nechám v lednici přes noc. 

V den pečení:

V pánvi rozehřeju 50 g másla a 50 ml oleje a osmažím v ní nadrobno nakrájenou cibuli. Přidám očistěná, na menší kousky nakrájená játra a restuju jen dvě minuty. Rohlíky nakrájím na 1cm kostky a dám je do misky s 200 ml teplého mléka na 10 minut. Zbývající 1 dcl mléko promíchám s vaječnými žloutky a přidám do mísy k rohlíkům spolu s játry, prolisovaným česnekem, petrželí, pažitkou, ochutím solí a pepřem a zlehka promíchám. Z bílků ušlehám tuhý sníh a opatrně ho zapracuju do směsi. 

Troubu předehřeju na 160 °C. Nádivku dám do cukrářského sáčku a stříkám ji pod kůži i dovnitř kuřete. Kuře zavážu provázkem podél těla pod stehny nahoru tak, aby hezky drželo tvar. Před pečením ještě pomažu zbytkem másla, položím na pekáč prsy dolů, podliju vodou a peču hodinu. Pak zvýším teplotu trouby na 190 °C, přepnu na gril, kuře otočím a peču dozlatova 15 minut. Chvílemi kontroluju pečení a kuře potírám výpekem.

Pekáč by neměl být o moc větší než kuře, když mi zbyde nádivka, dám ji kolem kuřete.

Můj tip

Když nedostanete celé množství nádivky do kuřete, dejte zbytek do mikrotenového sáčku, uzavřete ho uzlíkem a nádivku uvařte ve vroucí vodě 15 minut. Po uvaření vyndejte ze sáčku a před podávaním nakrájejte na plátky. A nebo zbytek dejte do pekáče kolem kuřete (tak to dělá můj táta). Nádivka je skvělá jako příloha ke kuřeti nebo samotná na studeno. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni38

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE