#Kaštany

Jednodušší recept na skvělý korpus neexistuje. Jako základ vám stačí jen 2 suroviny. Ale to bych nebyla já, abych tam jako vždy něco nepřidala. Tak pojďme na pravděpodobně ten nejkratší recept, který tu najdete - na BEZLEPKOVÝ KAŠTANOVÝ KORPUS. A kdybyste nevěděli jak dál, připravila jsem pro vás i delší variantu, ve které si z korpusu vykouzlíte rovnou skvělý dort!

gastany_bezlepkac2_web

Suroviny

Na korpus

Na "domazlení" korpusu (nemusíte přidávat)

  • 1 vanilkový lusk nebo 1 vanilkový cukr (dle sladkosti kaštanového pyré)
  • kůra z jednoho pomeranče
  • 2 - 3 lžíce holandského kakaa

A když chcete rovnou dort 

Recept

Kaštanové pyré se dá koupit jenom mražené, proto si jej nechám rozmrazit a s korpusem začnu až když je opravdu povolené.

Vajíčka si rozdělím na žloutky a bílky do dvou větších misek. Žloutky rozšlehám se semínky z vanilkového lusku, nebo s vanilkovým cukrem a postupně přidávám změklé kaštanové pyré. I když do původního receptu nepatří, přidávám pro hezčí barvu 2 lžíce holandského kakaa. Někdy cukr nahrazuji agavé sirupem.

V druhé míse si vyšlehám bílky do opravdu tuhého sněhu. Musím mít jistotu, že sníh drží, jinak mi korpus nenabyde na výšce při pečení a spadne. Postupně a velice jemně zapracuju do sněhu kaštanovou směs a mám hotovo. Tedy mohlo by být hotovo, ale pokud chcete mít korpus vymazlený, můžete ještě pokračovat dál. Já posledně přidala kůru z jednoho pomeranče. Hezky doladí chuť korpusu a skvěle se hodí k zemité chuti kaštanů a kakaa.

Připravím si dortovou formu přibližně o průměru 20 cm a pořádně ji vymažu máslem. Pro dodržení "bezlepkové" úpravy ji vysypu kakaem, aby se mi korpus nepřilepil při pečení a naliju do ní těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut. Po uplynutí času si pro jistotu pomocí špejle ověřím, jestli je korpus upečený - do středu korpusu píchnu špejlí a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo.

Korpus nechám vystydnout při pokojové teplotě. Když bych ho dala ven (zejména v zimním období při velkém teplotním rozdílu), mohl by mi rychle klesnout.

Korpus mám hotový a dá se už takhle servírovat. Stačí ho posypat kakaem, ozdobit čerstvými malinami a kopečkem šlehačky.

A nebo z něj můžete udělat skvělý dort! 

Když se rozhodnu udělat z něj dort, stačí mi poloviční dávka surovin na korpus (4 vajíčka a 1 kostka kaštanového pyré). Dodržím postup, který uvádím výše při pečení korpusu.

Na krém nechám povolit další kostku kaštanového pyré. Ve větší míse si vyšlehám jednu smetanu do tuhé šlehačky, přidám vanilkový cukr (nebo agavé sirup) a postupně zapracuji do šlehačky změklou kostku kaštanového pyré. Krém navrstvím na vychlazený korpus.

V další misce si vyšlehám poslední smetanu do tuhé šlehačky, přidám vanilkový cukr (nebo agavé sirup) a navrstvím na kaštanový krém. Uhladím a posypu přes sítko holandským kakaem a když mám doma pečené kaštany, tak jeden až dva jemně nastrouhám na dozdobení. Přidám tak dortu chuť i pečeného kaštanu.

Můj tip

Kaštany mají u nás v rodině tradici. Zejména moje máma je miluje! Kaštanové pyré je pro ni vzpomínka na dětství a její nejoblíbenější zákusek z cukrárny. Byly to přes mlýnek udělané nudličky z kaštanového pyré (nebo nastrouhané přes struhadlo) a do tuha vyšlehaná šlehačka s vanilkovým cukrem. Nic víc! Zkuste si je připravit jenom takhle :-) A aby toho nebylo málo, mám pro vás ještě jeden video recept s kaštanovým pyré, který najdete na Varecha.sk.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

made_by_kristina_sdilejte

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Kaštanové pyré 3x jinak

Podívejte jak se dá kaštanové pyré využít v dezertu. Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci!