#Kachní prsa s višňovou omáčkou a batátovým pyré

Tenhle recept je pro mě speciální. KACHNÍ PRSA S BATÁTOVÝM PYRÉ mě totiž dostaly do soutěže Masterchef Česko a díky tomuto receptu jsem postoupila rovnou do finálové TOP 16. Určitě ho doma vyzkoušejte taky, vážně stojí za to! A jak dopadla soutěž? To se dozvíte tady :)

Masterchef_kachna_visne10

Suroviny

Na 4 porce

  • 2 kachní prsa s kůží
  • 2 batáty
  • 4 dcl smetany na vaření nebo šlehání
  • 2 šalotky
  • 100 g másla
  • 200 g višní
  • 2 dcl sladkého červeného vína
  • 2 dcl kuřecího vývaru
  • 4 snítky rozmarýnu
  • pomerančová kůra
  • sůl a pepř

Recept

Nejprve si očistím a oloupu batáty a šalotku, obojí nakrájím na kostičky a společně na másle orestuju. Po chvíli podliju vodou, dochutím solí, pepřem a nechám vařit. Mezitím si očistím kachní prsa a ostrým nožem do kůže nařežu mřížku. Dávám ale pozor, abych nenařízla i maso. Dělám to proto, aby se přes kůži dostala teplota i k masu a kůže se zbavila při opékání přebytečného tuku.

Když už jsou batáty téměř uvařené doměkka, přidám k nim smetanu a ještě vařím.

Prsa z obou stran osolím, opepřím a položím kůží dolů na studenou pánev. Poté ji zahřeji a nechám vypéct tuk. Přidám k němu rozmarýn a ze všech stran důkladně opeču, poté přidám máslo a prsa jím několikrát přeliji.

Uvařené batáty rozmixuji na jemné pyré. Používám mixér na smoothie, protože dokáže udělat opravdu hladkou konzistenci pyré. Když ho doma nemáte, použijte tyčový mixér, ale přidejte si více vývaru z batátů, abyste dosáhli požadované hustoty a hladkosti pyré.

Opečená prsa přendám na menší pekáček a nastrouhám na ně pomerančovou kůru. Dám péct na 10-12 minut do předem vyhřáté trouby na 175-180°C.

Mezitím si připravím omáčku z višní. V menší pánvi rozpustím máslo, přidám višně, podliju vínem, kuřecím vývarem a redukuju. Nebojte se redukovat déle, abyste získali opravdu lesklou hustější omáčku.

Kachní prsa po 10-12 minutách vyndám z trouby a nechám odpočinout. Nakrájím je na plátky a společně s batátovým pyré a omáčkou servíruju.

Můj tip

K tomuto jídlu často spařím čerstvé listy špenátu, který na pánvičce krátce orestuju na másle, osolím a přidám na talíř. Na závěr posypu mikrobylinkami, které projasní každé jídlo.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další skládací bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína