#Indické butter chicken a placky NAAN
Kategorie: | Recepty |
---|
#Indické Butter Chicken s plackami NAAN
Indickou kuchyni mám ráda a nejvíc mi chutnala přímo v Indii, kde jsem byla před léty na dovolené. BUTTER CHICKEN (máslové kuře) patří mezi jídlo, které si nejčastěji v indické restauraci objednávám a tak nesmí chybět i tady mezi mými recepty. Udělejte si ho komplet nebo si z něj vyberte jenom placky NAAN, které využijete jako přílohu třeba ke kari nebo hummusu. Na obojí recepty najdete na mojí stránce :)
Suroviny
Na kuře
- 800 g vykostěných kuřecích stehen
- 200 g bílého jogurtu
- 2 lžičky kurkumy
- 1 lžičku mletého koriandru
- 1 lžičku římského kmínu
- 1 lžičku garam masaly
Na omáčku
- 2 lžíce másla
- 2 stroučky česneku
- 2 ks cibule
- 1 lžíci nasekaného čerstvého zázvoru
- 1 lžičku mletého koriandru
- 1 lžičku garam masaly
- 800 g nakrájených rajčat z plechovky
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl
- cukr krystal
Na placky NAAN
- 120 g hladké mouky
- 1 - 2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička kypřícího prášku
- 2 lžičky oleje
- 60 ml mléka
Na potření placek
Na servis
- rýže basmati
- teplý čočkový salát
- nasekaný čerstvý koriandr
Postup
Máslové kuře (butter chicken)
Omyté a vykostěné kuřecí stehna nakrájím na desce na krájení ostrým nožem na malé kostky (s rozměrem přibližně 2 x 2 cm).
V nerezové misce smíchám jogurt, kurkumu, sušený koriandr, římský kmín a koření garam masala (najdete ji v obchodě mezi kořením). Nic nepokazím i lžičkou šťávy z citronu. Kyselá složka (jogurt nebo citron) dodá marinovanému masu křehkost. Sypké suroviny rozdrtím v hmoždíři a smíchám ve větší nerezové misce s bílým jogurtem. Do této marinády naložím kuřecí kousky a nechám marinovat minimálně hodinu, nejlépe přes noc.
Před přípravou máslového kuřete rozehřeji ve větším hrnci olej s máslem a opeču na něm kousky marinovaného kuřete. Kousky kuřete opékám postupně, nikdy ne najednou, aby se nedusilo, ale každý kousek se hezky propekl. Opečené kousky kuřete vyberu z hrnce do čisté nerezové misky a dám na chvíli stranou.
Výpek v hrnci využiju a přidám do něj nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Vše opeču dosklovita a přidám koření (koriandr, garam masala) a další minutu opékám. Přidám nakrájená rajčata z plechovky a směs vařím 15-20 minut. Poté mixérem rozmixuji dohladka (můžu použít tyčový mixér nebo thermomix) a na mírném plameni varní desky vařím chvíli dál. Směs dochutím cukrem a solí. Na závěr přiliju smetanu a pořádně směs vařečkou promíchám.
Uvařenou omáčku procedím přes sítko a na závěr do ní přidám opečené kousky kuřete, které v omáčce nechám prohřát minimálně 15 minut.
Placky NAAN
V míse smíchám všechny suché ingredience, do kterých nejdříve vidličkou a pak ručně zapracuji mléko s olej. Vypracuji hladké, pružné a nelepivé těsto a nechám jej chvíli odpočívat. Nezabere mi to více než 15 minut. Pak těsto přendám na moukou poprášenou pracovní plochu a kuchařskou stěrkou rozdělím na stejně velké díly.
Každý díl těsta vyválím válečkem na tenkou placku s průměrem přibližně 15-20 cm.
Na plotně si rozehřeju suchou pánev (bez oleje) a každou placku na ní opeču z obou stran až do vytvoření tmavých, opečených skvrn.
V malém kastrůlku si ohřeju máslo ghí a po rozpuštění odstavím z plotny. Přimíchám do něj najemno nasekané bylinky. Já použila petrželovou nať, ale může být i koriandr. Pomocí cukrářského štětce potřu upečenou placku ohřátým máslem s bylinkami a ještě teplé podávám jako přílohu třeba k indickému tikka masala.
PŘÍLOHA
I když k máslovému kuřeti (Butter Chicken) stačí podávat jako přílohu placky NAAN, můžu je nakombinovat s vařenou basmati rýži a s teplým čočkovým salátem. Na ten recept vám dopíšu později :). Před servisem zasypu nasekaným čerstvým koriandrem.