#Grilovaný meloun jako dezert

S pomocí MELOUNU vykouzlíte skvělý dezert. V teplých dnech osvěží a na závěr grilovačky každého překvapí. Zkrátka s tímto dezertem určitě zabodujete, protože ruku na srdce, kdo z vás už griloval vodní meloun? 

meloun_dezert3_web

Suroviny

Přibližně na 4 porce dezertu

  • 1/4 vodního melounu (pro hezčí barevnou kombinaci volím žlutý)
  • 100 g třtinového cukru
  • lžička sušeného zázvoru
  • lžička mleté kurkumy
  • špetka soli
  • kůra z 1 limetky
  • kůra z 1 citronu 

Na zmrzlinu

  • 400 ml kokosového mléka (tučnější)
  • 2 lžíce medu
  • špetka soli
  • když se vám nechce dělat zmrzlinu, vřele doporučuji zakoupit italské gelato GROM

Na dozdobení

  • lístky thajské bazalky
  • oříšky (nejlépe kombinace solených a nesolených) 

Recept

Meloun očistím od kůry a nechám vnitřek vcelku. V misce si smíchám cukr, zázvor, kurkumu, sůl, kůru z limetky a citronu a meloun ve směsi obalím. Poté ho vložím do sáčku na vakuování a zavakuuju. Když nemám vakuovačku, přeliju směs do uzavíratelné nádoby a meloun nechám marinovat v ní. V lednici nechám minimálně přes noc, ideálně 1-2 dny. 

Připravím si základ pro kokosovou zmrzlinu. Smíchám všechny suroviny - hustější kokosové mléko, med a špetičku soli pro zvýraznění chuti. Sladkost si přizpůsobím dle chuti, doladím ji přidáním medu. Základ naliju do uzavíratelné nádoby a nechám přes noc v mrazáku.

Před podáváním si vyndám kokosovou zmrzlinu z mrazáku a ve výkonném mixéru, já používám Thermomix, vyšlehám zmraženou kostku na hladkou zmrzlinu.

Meloun vybalím z vakuového sáčku, osuším papírovou utěrkou a nakrájím na plátky vysoké cca 1,5 cm. Na grilu, nebo na grilovací pánvi, zprudka opeču z každé strany.

Připravím si misky, nebo hluboké talíře na servírování a naskládám ogrilované plátky melounu, kopeček kokosové zmrzliny a dozdobím nasekanými oříšky (mix solených a nesolených). Já použila kešu, ale skvěle se hodí i pistácie nebo mandle. Na závěr dozdobím lístky thajské bazalky, nebo jinou oblíbenou bylinkou. 

Můj tip

Pro zvýraznění kokosové chuti doporučuju dozdobit kokosovými lupínky, které si nasucho na pánvičce opeču - tím získám ještě intenzivnější chuť kokosu. Naložit a grilovat můžete i červený bezpeckový meloun - já použila žlutý, protože se barevně skvěle hodí k bílé kokosové zmrzlině a zeleným lístkům bylinky.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína