S pomocí MELOUNU vykouzlíte skvělý dezert. V teplých dnech osvěží a na závěr grilovačky každého překvapí. Zkrátka s tímto dezertem určitě zabodujete, protože ruku na srdce, kdo z vás už griloval vodní meloun?
Suroviny
Přibližně na 4 porce dezertu
- 1/4 vodního melounu (pro hezčí barevnou kombinaci volím žlutý)
- 100 g třtinového cukru
- lžička sušeného zázvoru
- lžička mleté kurkumy
- špetka soli
- kůra z 1 limetky
- kůra z 1 citronu
Na zmrzlinu
-
400 ml kokosového mléka (tučnější)
-
2 lžíce medu
- špetka soli
- když se vám nechce dělat zmrzlinu, vřele doporučuji zakoupit italské gelato GROM.
Na dozdobení
- lístky thajské bazalky
- oříšky (nejlépe kombinace solených a nesolených)
Recept
Meloun očistím od kůry a nechám vnitřek vcelku. V misce si smíchám cukr, zázvor, kurkumu, sůl, kůru z limetky a citronu a meloun ve směsi obalím. Poté ho vložím do sáčku na vakuování a zavakuuju. Když nemám vakuovačku, přeliju směs do uzavíratelné nádoby a meloun nechám marinovat v ní. V lednici nechám minimálně přes noc, ideálně 1-2 dny.
Připravím si základ pro kokosovou zmrzlinu. Smíchám všechny suroviny - hustější kokosové mléko, med a špetičku soli pro zvýraznění chuti. Sladkost si přizpůsobím dle chuti, doladím ji přidáním medu. Základ naliju do uzavíratelné nádoby a nechám přes noc v mrazáku.
Před podáváním si vyndám kokosovou zmrzlinu z mrazáku a ve výkonném mixéru, já používám Thermomix, vyšlehám zmraženou kostku na hladkou zmrzlinu.
Meloun vybalím z vakuového sáčku, osuším papírovou utěrkou a nakrájím na plátky vysoké cca 1,5 cm. Na grilu, nebo na grilovací pánvi, zprudka opeču z každé strany.
Připravím si misky, nebo hluboké talíře na servírování a naskládám ogrilované plátky melounu, kopeček kokosové zmrzliny a dozdobím nasekanými oříšky (mix solených a nesolených). Já použila kešu, ale skvěle se hodí i pistácie nebo mandle. Na závěr dozdobím lístky thajské bazalky, nebo jinou oblíbenou bylinkou.
Můj tip
Pro zvýraznění kokosové chuti doporučuju dozdobit kokosovými lupínky, které si nasucho na pánvičce opeču - tím získám ještě intenzivnější chuť kokosu. Naložit a grilovat můžete i červený bezpeckový meloun - já použila žlutý, protože se barevně skvěle hodí k bílé kokosové zmrzlině a zeleným lístkům bylinky.
Dobrou chuť,
vaše Kristína
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPUKuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.
Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |