#Bílková roláda s jahodami

Na začátku každého léta sbíráme na samosběru jahody. Dělám z nich marmeládu, kterou si pak v zimě rádi dáváme k snídani. Ale když už ty čerstvé české jahody máme doma, připravila jsem z nich i lehký letní dezert - ROLÁDU z bílků. Není to žádná věda, chce to jenom trochu zručnosti při rolování.

rolada2_web

Suroviny

Na roládu

  • 5 vaječných bílků
  • 170 g cukru krystal
  • 1 lžička kukuřičného škrobu (maizena)
  • 1 lžička bílého vinného octu

Na krém

  • 250 ml mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr)
  • cukr na dochucení (nebo agáve sirup)
  • jahody a maliny

Recept

Začnu tím, že si připravím jednoduchý krém na naplnění. Ze smetany vyšlehám tuhou šlehačku, do které po lžících přidám mascarpone, semínka z vanilkového lusku (když nemám, použiju extrakt nebo vanilkový cukr) a dochutím cukrem nebo sirupem (já používám čekankový nebo agáve). Nepřeslazuju, těsto je samo o sobě sladké a chci docílit toho, aby v roládě vynikla chuť čerstvých jahod a malin. Krém nechám po dobu pečení v lednici vystydnout.

Připravím si těsto. Bílky vyšlehám do tuhého sněhu a když mám jistotu, že je opravdu tuhý, začnu postupně zašlehávat cukr, díky kterému bude sníh krásně lesklý. Na závěr zašlehám do sněhu lžičku škrobu a vinného octu. Díky tomu zůstane těsto uvnitř měkké a krásně vláčné. 

Plech (rozměr 30 x 40 cm) si vyložím pečicím papírem a pomocí stěrky na něj rozetřu a rovnoměrně uhladím sněhové těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 150 °C na přibližně 45 minut. Hotové těsto by být pevné na dotek.

Po upečení nechám chvíli nepřikryté vychladnout. Pak si vezmu čistý pečicí papír, který si zlehka posypu moučkovým cukrem a překlopím na něj upečené těsto. Z druhé strany odloupnu papír, na kterým jsem korpus pekla a rovnoměrně navrstvím vychlazený vanilkový krém. Omyté jahody a maliny nakrájím na menší části a naskládám je do krému. Pomocí papíru roládu pevně zaroluju a odložím do lednice na pár hodin, nejlépe přes celou noc.

Před podáváním jemně posypu moučkovým cukrem, nakrájím na plátky a servíruju s čerstvým ovocem. Doporučuju před každým řezem namočit nůž do horké vody, aby se roláda lépe krájela.

Můj tip

Tento dezert dělám vždy, když mi zbydou bílky z pečení. Není to nic náročného, ale výsledek je výborný.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína