#Ananas v těstíčku

Když nevím, jaký dezert připravit, vždy sáhnu po ovoci a nějak ho zpracuju. A přesně takhle vzniknul ANANAS v těstíčku s ananasovo-zázvorovou omáčkou a pěnou z mascarpone. Na tvoření v kuchyni mám ráda tu volnost a svobodu. Kombinovat můžete to, co vám chutná a největšími kritiky jste vy sami. Mnohokrát vznikne nesmysl, ale i to je dobře... jenom tak zjistíte, co příště nedělat. 

ananas_mascarpone

Suroviny

Na dezert pro 5 osob

  • 1 ananas
  • 2 vajíčka
  • 200 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • moučkový cukr (dle chuti)
  • čerstvý zázvor
  • sušený zázvor
  • 0,5 dcl brandy
  • třtinový cukr
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml mascarpone
  • šťáva a kůra z 1 limetky
  • vanilkový lusk nebo 1 balení vanilkového cukru
  • hrst pistácií (nesolené)
  • olej na smažení

Recept

Ananas si očistím a nakrájím na plátky / kolečka, ze kterých vykrojím tvrdý střed.

Ty nejmenší kousky koleček ananasu nasekám na drobné kostičky a na pánvi je zkaramelizuju s lžící třtinového cukru. Zaliju 0,5 dcl brandy, nechám vypařit alkohol, nebo můžu zaflambovat. Přidám nastrouhaný čerstvý zázvor, trochu vody a nechám "probublat". Pak dohladka rozmixuju v mixéru se šťávou z jedné limetky.

Vajíčka si rozdělím na žloutky a bílky. Ke žloutkům přidám přiměřené množství moučkového cukru a vyšlehám do pěny. Přileju mléko a mouku a důkladně promíchám, aby mi v těstě nezůstaly žádné hrudky. 

Z bílků vyšlehám tuhý sníh, do kterého přidám špetku soli a stěrkou ho jemně zapracuju do žloutkového těsta. 

Plátky ananasu obalím v těstíčku a smažím z obou stran na rozpáleném oleji. 

V čisté misce si vyšlehám smetanu ke šlehání do tuhé šlehačky, přidám semínka z vanilkového lusku a jemně dosladím cukrem nebo agáve sirupem, případně vše nahradím vanilkovým cukrem. 

Nadrtím pistácie a začnu se servírovaním.

Na talíř si dám usmažené kolečko ananasu, doprostřed dám omáčku ze zázvoru a naběračkou na zmrzlinu přidám kopeček šlehačky s mascarpone. Zasypu drcenými pistáciemi. Když si chci vyhrát s talířem, kopeček se šlehačkou jemně zasypu třtinovým cukrem a pomocí flambovací pistole zkaramelizuju cukr, který mi vytvoří hezkou křupavou vrstvu na kopečku.

Můj tip

Umím si představit nahradit ananas i jablky. Přes léto často ananas griluju na venkovním grilu. Zasypu ho třtinovým cukrem, který při grilování zkaramelizuje a podávám s vanilkovou zmrzlinou. Je to boží letní dezert - jenom táta je pak nešťastný z čištění grilu :-)

Dobrou chuť,
vaše Kristína 

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína