#Zmrzlinové muffiny

Tento recept patří mezi mé úplně první recepty a na Facebooku ho najdete mezi prvními mými příspěvky. Dodnes si pamatuju, jak vznikl, a jak překvapil kamarádky, kterým jsme ho upekla. Na spodek kornoutu jsem tehdy dala oreo sušenku a těsto bylo kakaové, vy si ho ale můžete nakombinovat jak jen chcete. Vtip je v tom, že muffin se ukrývá v kornoutu od zmrzliny, a zmrzlina je ve skutečnosti smetanový krém. Dnes je Den dětí a tak mě napadlo uveřejnit právě tento recept na ZMRZLINOVÉ MUFFINY, a popřát vám všem to nejlepší. Všichni jsme něčí děti a tak si dnes, 1. června, pořádně užijme náš svátek!

muffiny_web2

Suroviny

Na přibližně 20 muffinů

  • balení zmrzlinových kornoutů s plochým koncem
  • 4 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 90 g hladké mouky
  • 90 g polohrubé mouky
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 ml mléka
  • 1 kypřicí prášek
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr (nepoužívejte prosím vanilínový, to není vanilka!)
  • 1 lžíce holandského kakaa

Na dochucení těsta - to, co máte rádi (nemusí být)

  • špetka kardamomu
  • špetka skořice
  • kandované višně v nálevu (Amarene)

Na dozdobení

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml mascarpone
  • vanilkový lusk nebo vanilkový cukr
  • cukr (nebo agáve sirup na doslazení)
  • směs na zdobení (lyofilizované ovoce, sušené květy nebo cukrové zdobení)

Recept

Připravím si 2 mísy. Do první dám oddělené žloutky a do druhé bílky, které odložím na chvíli stranou.

Žloutky vyšlehám spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny, a postupně přidávám mléko a olej. Nakonec přisypu hladkou a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli, a vše dobře promíchám. To bych nebylá já, abych nepřidala něco navíc, a tak jsem do těsta přidala ještě špetku kardamomu a skořice. Není to ale nutné, a když ji tam nedáte, nic se neděje.

Vrátím se k druhé míse a vyšlehám z bílků tuhý sníh, který jemně zapracuju do žloutkového těsta.

Těsto si rozdělím na dvě části a do jedné přimíchám kakao a zapracuju ho do těsta. Do druhé části vmíchám kandované nebo kompotované višně, nakrájené na malé kousky. Můžu je nahradit nasekaným sušeným ovocem nebo oříšky. 

Připravím si cukrářský sáček a navrstvím do něj obě těsta. Pomocí něj plním zmrzlinové kornouty. Ty si připravím, a postavím do formy na muffiny, aby mi nespadly při pečení. Každý kornout naplním do poloviny těstem, které pečením nabyde.

Dám péct na 15 minut do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Po upečení nechám vystydnout.

Připravím si krém - smetanu ke šlehání vyšlehám tak, aby byla tuhá, a postupně přidávám po lžících mascarpone. Ochutím zrníčky z vanilkového lusku, případně nahradím vanilkovým cukrem a dochutím podle sebe cukrem nebo sladkým sirupem (agáve nebo čekankovým). Dávám si pozor, abych krém nepřesladila, těsto i kornout jsou sladké.

Vychlazené kornouty ozdobím krémem, který na ně navrstvím s pomocí cukrářského sáčku s kovovou zdobící násadkou, a zasypu sušenými květy nebo cukrovými ozdobami nebo popráším prachem z lyofilozovaného ovoce (jednoduše rozmixuju své oblíbené mrazem sušené ovoce a získám prach).

Můj tip

Zmrzlinové muffiny můžete po upečení naplnit i čokoládovou ganache, kterou si připravíte ze 100 ml smetany ke šlehání a 100 g kvalitní čokolády. Čokoládu nasekejte do misky, smetanu nechte převařit na bod varu, stáhněte a přelejte s ní nasekanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí ve smetaně a nechte v lednici vystydnout. Do každého muffinu si pomocí tvořítka vykrojte díru, a do ní pomocí cukrářského sáčku nalejte čokoládovou ganache. Pak dozdobte šlehačkovým krémem :) 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni34

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení