#Višňový bezlepkový koláč

Vyzkoušejte tento DEZERT, ve kterém se mísí chutě oříšků, čokolády a nakyslých višní, a který je bez špetky mouky. Lískooříškový korpus a višňový krém se spolu skvěle doplňují. Nebojte se ale experimentovat a klidně využijte korpus jako základ jiných bezlepkových dezertů. Dá se výborně kombinovat třeba s marakujovým krémem, na který najdete recept v mé kuchařce #UPGRADE.  

liskovy_orech_rez_web

Suroviny

Na bezlepkový korpus

  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 ml mléka
  • 200 g lískooříškové mouky (namletých lískových oříšků)
  • 1 balení prášku na pečení (kypřicí prášek)
  • 2 lžíce holandského kakaa

Na krém

  • 250 ml smetany na šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tučného tvarohu
  • moučkový cukr dle chuti
  • 4 plátky želatiny
  • višně (nebo višňový kompot)
  • 100 ml višňovky (alkohol)

Na ovocnou vrstvu

  • velká hrst vypeckovaných višní, nebo čerstvých malin
  • 1 plátek želatiny 

Recept

Začnu tím, že si rozdělím vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehám s moučkovým a vanilkovým cukrem do hladké pěny. Přidám mléko a olej. Ve vedlejší misce smíchám mouku z lískových oříšků s kypřicím práškem a kakaem a jemně vmíchám do žloutkové pěny.

Bílky vyšlehám do tuhého sněhu a spojím s těstem. Připravím si plech o rozměrech 30 x 40 cm nebo větší dortovou formu o průměru cca 24-26 cm, vymažu máslem a vysypu zbytkem mouky z oříšků. Můžu ji nahradit a formu vyložit pečicím papírem, aby se mi korpus po upečení nepřichytil. Do formy naliju těsto, vložím ji do předehřáté trouby na 180 °C a peču přibližně 20-25 minut. Po upečení nechám vystydnout.

V misce si nechám v trošce studené vodě nabobtnat plátky želatiny. Do rendlíku dám višně (já využila mražené, které jsme si zamrazili v létě) a nechám je pomalu zahřát, aby mi pustily trochu šťávy. Přidám cca 50 - 100 ml višňovky - tedy alkoholu, nejlépe ze stejného ovoce. Stáhnu z ohně, ovoce scedím přes sítko a v misce zachytím šťávu. Díky tomu bych měla mít přibližně 20 ml šťávy.  

Připravím si krém - v misce začnu šlehat 250 ml smetany na šlehání a jakmile mi začne houstnout, přidám mascarpone a tvaroh. Vše důkladně smíchám. Jemně osladím, díky višňové šťávě bude krém trochu kyselejší. Přidám 2/3 ovocné šťávy se želatinou a jemně zašlehám do krému. Hotový krém navrstvím na vychlazený korpus. Navrch pokládám višně (já je tentokrát doplnila i čerstvými borůvkami) a opatrně zaliju zbytkem želatinové šťávy.

Vložím do lednice a nechám vychladit do druhého dne.

Podávám jako klasické řezy, ale z receptu se dá vykouzlit i dort.

Můj tip

Pro tento recept jsem schválně zvolila mouku z lískových oříšků - ta má skvělou schopnost udržet vlhkost korpusu a v kombinaci s kakaem chutná lépe než mandlová mouka. Doporučuji vyzkoušet!

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni20

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení