#Vepřové koleno na kysaném zelí

V zimě do receptů ráda častěji zařazuju domácí kysané zelí, které máme v soudku. Je nejlepší na nemoci, které teď řádí a kysaná voda ze zelí vás postaví na nohy (nebo posadí na toaletu)V mojí kuchařce #UPGRADE je tento recept na PEČENÉ VEPŘOVÉ KOLENO jako možnost inovace slovenské tradiční vánoční polévky - kapustnice (zelňačky).

koleno_kapusta2

Suroviny

Na pečené koleno

  • 1 vepřové zadní koleno (1,5 kg)
  • 2 bobkové listy
  • 15 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl

Na zelí

  • 40 g sušených hub
  • 500 ml vývaru z vepřového kolene
  • 1200 g kysaného zelí
  • 15 sušených švestek
  • 1 uzená klobása
  • 200 g uzené vepřové krkovice
  • 2 lžičky mleté papriky
  • sůl a pepř

Pečené brambory

  • 8 brambor
  • sůl 

Servis

  • zakysaná smetana
  • petrželová nať

Recept

Vepřové koleno vložím do tlakového hrnce, zaliju vodou, přidám bobkové listy, kuličky pepře i nového koření a osolím. Hrnec uzavřu a vařím 1 hodinu. Po uvaření nechám koleno vystydnout ve vývaru.

Troubu si předehřeju na 200 °C. Do menšího hrnce odeberu 500 ml vývaru z kolene, přidám sušené houby a vařím 5 minut.

Do většího hlubokého plechu rozprostřu kysané zelí, zaliju ho vývarem s houbami, přidám sušené švestky bez pecek nakrájené na čtvrtky, větší kousky klobásy a uzenou krkovici nakrájenou na 1 cm kostky. Vše promíchám a rovnoměrně rozprostřu na celém plechu. Uvařené vepřové koleno naříznu na několika místech až ke kosti. Osolím, opepřím ze všech stran a vmasíruju mletou papriku. Přendám ho na plech se zelím, zakryju alobalem a peču hodinu a půl v předehřáté troubě. Poté odkryju a peču ještě dalších 15 minut dokřupava.

Mezitím překrojím neoloupané brambory na poloviny, přemístím na plech a osolím. Podliju je 200 ml osolené vody a peču v troubě 20 až 25 minut. 

Když nemůžete použít troubu na koleno se zelím a zároveň na pečené brambory, jednoduše brambory povařte, bude to stejně výborné. 

Po upečení podávám zelí s plátky masa z kolene, s bramborami, lžící zakysané smetany a posypané nasekanou petrželovou natí.

Můj tip

Společným pečením zelí a masa dosáhnete skvělého propojení všech chutí a maso navíc díky zelí zůstane šťavnaté. Místo kolene můžete použít i krůtí stehna. Servírovat toto jídlo můžete přímo z pekáče, který umístíte na střed stolu a celá rodina si tak může nabrat sama.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni10

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení