#Vepřová panenka se sezónním salátem

Na zahradě nám dozrávají dýně a roste spousta bylinek, které vždy ráda používám a kombinuji do nových jídel. A tak vznikl i tento recept na VEPŘOVÝ STEAK se sezónním salátem. Určitě bude chutnat i vám! 

Veprove_web

Suroviny

Nakládané žampiony

  • 200 g hnědých žampiónů
  • 2 šalotky
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 75 ml vinného octu
  • 75 ml vařící vody
  • 1/2 lžíce dijonské hořčice
  • nasekané čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, petrželka)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Dýně

  • máslová dýně
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce třtinového cukru
  • sůl

Křupavá hlíva

  • 150 g hlívy ústřičné
  • rostlinný olej
  • sůl

Vepřový steak

  • vepřová panenka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 snítky tymiánu
  • suché jehličí (není nutné) 

Recept

Žampiony nakrájím na plátky a šalotky nasekám najemno. Přendám do mísy společně s hořčičnými semínky a zaliju octem a vařící vodou. Nechám marinovat 2 hodiny. Poté vyliju většinu šťávy a přidám k žampionům hořčici, nasekané bylinky, olivový olej a ochutím solí a pepřem.

Dýni si očistím a nakrájím na kostičky. Ty opékám na rozpálené pánvi na oleji cca 5 minut. Pak přidám cukr, nechám zkaramelizovat a poté dochutím solí. 

Hlívy si nakrájím, nebo natrhám na tenké plátky. V hrnci si rozpálím olej a smažím dozlatova. Hlívu potom vytáhnu pomocí děrované naběračky na kuchyňskou utěrku a pořádně osolím.

Rozehřeju si troubu na 120 °C. Vepřovou panenku obalím v olivovém oleji, osolím a opepřím ze všech stran. Na rozpálené pánvi opékám panenku spolu se snítky tymiánu 2 minuty z každé strany, nakonec přidám máslo a lžící přelévám přes maso (glazuji). Přendám do trouby a peču 10 minut. Po upečení nechám maso chvíli odpočinout a poté nakrájím na jednotlivé porce.

Kdo chce, může steaky ještě lehce zaudit. Do velkého hrnce dám pár větviček suchého jehličí a pomocí pistole zapálím. Pak sfouknu, až se začne z jehličí jen kouřit, položím na hrnec velké síto a na něj nakrájené steaky. Zakryju alobalem a nechám udit 1-2 minuty. Poté servíruju společně s žampiony, dýní a křupavou hlívou.

Můj tip

Maso na steak můžete vyměnit za výborné jehněčí nebo hovězí svíčkovou. Dávám si ale vždy pozor, abych ho nepřetáhla a tím nevysušila.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni9

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení