#Vepřová panenka a tarhoňa

Vyzkoušejte tuto netradiční kombinaci TARHONĚ a VEPŘOVÉ PANENKY! Určitě mi dejte vědět, jak vám chutnalo. Budu se těšit na vaše zprávy nebo fotky! :) 

tarhoto_panenka4

Suroviny na 4 porce

Na tarhoto

  • 250 g tarhoně (těstovina, seženete ji běžně v obchodech)
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • pár snítek tymiánu
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce povidel
  • 300 ml zeleninového vývaru (může být i drůbeží)
  • 1 hrst sušených švestek
  • 2 hrsti nastrouhaného parmezánu
  • 50 g másla
  • sůl a pepř

Na steak z vepřové panenky

  • 500-600 g vepřové panenky
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 1 lžíce másla

Na bylinkový olej

  • čerstvé bylinky (hladkolistá petržel, bazalka)
  • rostlinný olej
  • sůl

Na dozdobení i dochucení

  • čerstvé bylinky
  • slaninový chips

Recept

Vepřovou panenku ze všech stran osolím a opepřím, vložím do vakuovacího pytlíku a zavakuuji. Dám vařit na 1,5 hodiny na 60 °C do sous-vide (tuto funkci může mít i vaše parní trouba). Pokud nemáte možnost pomalého vaření, ugrilujte si vepřovou panenku na pánvi s kapkou oleje jako steak.

Příprava tarhota je rychlá a tak si před vařením připravím vše do misek a pak postupně přidávám do pánve. 

V hluboké pánvi si na olivovém oleji opeču nadrobno nasekanou šalotku a pak k ní přidám nasekaný stroužek česneku. Přidám lístky tymiánu, tarhoňu (nevařenou), vše důkladně promíchám a opeču přibližně minutu až dvě. Poté přimíchám rajčatový protlak, lžíci povidel, na menší kousky nakrájené sušené švestky a vše zaliju červeným vínem. Nechám alkohol z pánve odpařit (zabere mi to přibližně 2 minuty) a zaliju dvěma naběračkami vývaru, aby byla tarhoňa celá ponořená.

Za stálého míchání nechám vše vařit na středním stupni a postupně k tarhoně přilévám více vývaru. Jakmile změkne na skus (čili al dente), stáhnu ji z plotny a přidám máslo, dvě hrsti najemno nastrouhaného parmezánu a promíchám jako klasické risotto. Pohybuji pánví směrem od sebe a k sobě a tarhotem tak "pohazuji" – díky tomu se mi i bez vařečky vše hezky promíchá a získá krémovou konzistenci. Na závěr dochutím solí a čerstvě namletým pepřem.

Na plech vyložený pečicím papírem položím dva až tři plátky sušené šunky (nebo slaniny) a vše dám do předem vyhřáté trouby na 190 °C na 10 minut. Takto si připravím šunkové (slaninové) chipsy, které použiji na dochucení jídla.

Uvařenou panenku vytáhnu z vakuovacího pytlíku, osuším ji a zprudka opeču ze všech stran na rozpálené pánvi na trošce oleje, aby maso chytlo zlatavou barvu. Na závěr přidám do pánve máslo a maso jím oglazuji – pánev naklopím, lžící nabírám rozteklé máslo a polévám s ním maso. 

Maso nakrájím na silnější plátky a servíruji s krémovým tarhotem a bylinkovým olejem. Ten si jednoduše připravím rozmixováním rostlinného oleje, čerstvých bylinek (hladkolistá petržel a bazalka) a špetky soli – následně propasíruji přes jemné sítko nebo plátýnko. Nespotřebovaný olej skladuji v lednici.

Před podáváním dozdobím celé jídlo čerstvými bylinkami a slaninovými chipsy. 

Můj tip

Tarhoto si můžete udělat na mnoho způsobů. Inspirujte se třeba dalším mým receptem. Dá se podávat i bez masa, stejně jako risotto :).

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, mých verzí. Obsahuje tak celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a také angličtina, a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když si napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení