Tento recept vznikl při přípravě mé první degustační večeře. Držela jsem se konceptu #UPGRADE kuchařky a chtěla netradičním způsobem připravit něco zcela tradičního. Paštika je známá chutí jater. Moje #UPGRADE verze je chuťově téměř k nerozeznání, ale játra jsem nepoužila. Nepoužila jsem vlastně žádné maso. Hlavními ingrediencemi jsou čočka, žampiony a vlašské ořechy. Vyzkoušejte tuto VEGETARIÁNSKOU PAŠTIKU a napište mi, jak vám chutnala. Tento recept najdete i v receptáři My #UPGRADE.
Suroviny
Na paštiku
- 300-400 g zelené francouzské čočky
- olivový olej
- 200 g másla pro výrobu hnědého (oříškového) másla
- 2 velké šalotky
- 250 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- čerstvé bylinky: rozmarýn, šalvěj, tymián
- sůl a pepř
- 2 lžíce třtinového cukru
- 100 g vlašských ořechů
- 2 lžíce brandy (cherry)
- možnost využít i olej z vlašských ořechů
- citronová šťáva (podle chuti)
Na namazání
- bruschetta nebo pide chléb nebo chleba
Recept
V osolené vodě si doměkka uvařím čočku dle návodu na obalu.
Mezitím si připravím hnědé (oříškové) máslo, neboli beurre noisette. Máslo vyklopím do rendlíku a nechám pomalu přepouštět na středním plameni. Jakmile přestane pěnit, začne měnit barvu. Počkám, až dosáhne odstínu světlejšího karamelu, a začne vonět po oříšcích. V tu chvíli ho odstavím a přeliju přes sítko s gázou do nerezové misky.
Na pánvi si na troše olivového oleje opeču nakrájené šalotky. Po chvíli přidám na plátky nakrájené žampiony, nasekaný česnek a bylinky. Opékám na středním plameni. Přidám cukr, nechám zkaramelizovat, přidám brandy a dochutím solí.
V mixéru si do hladka rozmixuju uvařenou čočku společně se žampiony, vlašskými ořechy a postupně přilévám hnědé máslo. Dle své chuti dochutím solí, pepřem a citronovou šťávou. Dám si pozor na to, že čím je čočka chladnější, tím je hutnější a sušší. Proto se nebojím přidat víc tekutiny (vody z vývaru čočky, citronovou šťávu nebo máslo nebo olej z vlašských ořechů).
Paštiku můžu hned po vychladnutí podávat na chlebu, nebo si ji dám do zavařovací skleničky, zaliju trochou rozpuštěného hnědého másla, a odložím do lednice na později.
Můj tip
Paštiku nejčastěji podávám na chlebovém chipsu, nebo v bramborové lokši (recept najdete v mé kuchařce #UPGRADE). Stačí jen opravdu tence odříznou plátek chleba a opéct ho v toustovači. Pomocí cukrářského sáčku ozdobím chips paštikou, a přidám kapičku brusinkového džemu. Dozdobím brusinkovým prachem. A nebo paštiku jednoduše natřu na jemně opečený plátek chleba, a posypu čerstvými bylinkami.
Dobrou chuť,
vaše Kristína
Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!