#Vánoční bramborový salát

Je tisíc způsobů jak se dělá BRAMBOROVÝ SALÁT. Každá rodina má ten svůj tradiční a dokonce i stejný recept chutná všude jinak. A to je dobře! Podělím se s vámi o ten náš recept na tradiční bramborový salát a popřeji vám HEZKÉ SVÁTKY plné oddychu a pohody. 

bramborovy_salat_web

Suroviny

Na salát pro větší rodinu

  • 1,5 kg brambor na salát
  • 6 vajec
  • 2 mrkve
  • 2 hrsti mraženého hrachu
  • 1 šalotka
  • 3 - 4 kyselé okurky včetně 150 ml nálevu z okurek
  • 1 - 2 jablka
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 - 5 velkých lžic majonézy
  • 2 zakysané smetany (2 x 200 ml)

Recept

Brambory uvařím ve slupce v osolené vodě. Vidličkou zjistím, jestli jsou už měkké. Odstavím, sliju vodu, ještě teplé je oloupu a nechám vystydnout.

Vejce na salát vařím natvrdo, přibližně 8 - 10 minut ve vroucí vodě, do které přidávám lžičku soli. Po uvaření sliju horkou vodu a vajíčka zprudka zchladím studenou vodou. Studená až ledová voda vajíčko uvnitř smrští a vytvoří se tak prostor mezi skořápkou a bílkem a skořápka se tak snadněji loupe :)

Očistím si mrkev a nakrájím na tenké proužky. Dám do menšího kastrůlku, zaliju vodou, osolím a nechám vařit doměkka. Když je mrkev uvařená, přisypu k ní do vařící vody mražený hrášek a nechám chvíli vařit společně (cca 2 - 3 minuty). Odstavím, sliju vodu, zprudka zchladím studenou vodou a nechám okapat přes sítko. Mrkev pak nakrájím na malinké kostičky s rozměrem max 0,5 cm x 0,5 cm. Nemáme rádi velké kousky mrkve v salátu :)

Do misky si sleju 150 ml nálevu z kyselých okurek a do ní nakrájím na drobné kousky 2 - 3 kyselé okurky, které zbavím tvrdých vršků.Očistím šalotku, nakrájím nadrobno a přidám ji do nálevu v misce. Nechám marinovat minimálně hodinu. Nálev zjemní cibuli a zbaví ji případné ostré chuti. Čerstvá cibule má tendenci kvasit, proto se při použití v studené kuchyni doporučuje její spaření. My ji ale do salátu nespařujeme, salát tradičně druhý den už není, takže zkvasit nestihne :)

Připravím si velkou mísu a přes mřížku na brambory protlačím uvařené chladné brambory. Když nemám mřížku, nakrájím je na tenčí proužky. Nakrájím vajíčka na kostičky a přidám k bramborám. Dobře osolím a opepřím a jemně promíchám. Přidám kostičky uvařené mrkve, hrášek, opět osolím a mírně opepřím a promíchám. Nahrubo nastrouhám jedno až dvě jablka a na závěr přidám šalotku s okurkami, včetně nálevu. Jablka dodají salátu svěžest a jemně sladkou chuť. Vše velice jemně promíchám a ochutnám, jestli není zapotřebí osolit nebo opepřit.

V misce vedle si rozmíchám hořčici, majonézu a zakysané smetany a směs přimíchám do salátu. Vše důkladně promíchám a odložím do lednice. Druhý den dle potřeby dochutím solí nebo ještě okyselím nálevem z okurek. Salát by měl být vláčný a šťavnatý.

Můj tip

Bramborový salát děláme vždy den před Vánocemi, aby se dobře rozležel a všechny chutě se propojily. A taky abychom měli na Štědrý den více času na pohádky :)

Šťastné a veselé Vánoce,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni4

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení