#Vánočka

VÁNOČKA neodmyslitelně patří v Vánocům a my ji doma ujídáme během Štědrého dne, kdy držíme půst a maso jíme až večer. Vánočku si také děláme někdy o víkendech. A když se nesní čerstvě upečená, na druhý den z ní dělám francouzské tousty nebo žemlovku (najdete taky mezi mými recepty). 

vanocka_web

Suroviny

Na vymazlenou vánočku

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 25 g droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g másla
  • 115 ml mléka
  • špetka soli
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • kůra z 1 citronu
  • 2 špetky skořice
  • hrst rozinek
  • rum (na namočení rozinek)
  • 1 vejce na potření

Na dozdobení

  • plátky mandlí
  • moučkový cukr

Recept

Rozinky namočím do rumu a nechám je během dalších příprav nasát aroma. 

Připravím si kvásek. Do vlažného mléka (v pokojové teplotě) přidám 1 lžíci cukru krupice a rozdrobím droždí. Promíchám, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě nakynout přibližně 10-15 minut.

V míse od robotu si smíchám všechny sypké suroviny, promíchám a přidám vejce, mléko, kůru z pomeranče a z citronu, rumové rozinky a máslo, které si předtím nechám propustit v rendlíku na plotně. Na závěr přileji vykynutý kvásek a nechám zpracovat hnětacím hákem v robotu. Hotové těsto by se nemělo lepit na strany mísy. Pokud se těsto lepí, stačí maličko přidat mouku.

Vypracované těsto přikryji utěrkou a nechám hodinu kynout. 

Připravím si čistou pracovní plochu, nebo desku na válení a kuchyňskou váhu. Vykynuté těsto přesunu na desku, moc s ním nemanipuluji a celé ho zvážím. Pak těsto rozdělím na 6 dílů se stejnou váhou. Poté je dlaněmi vyválím na stejně dlouhé válečky (přibližně 30 cm) a začnu plést. Jakmile mám upleteno, oba konce vtisknu pod vánočku. Návod na pletení doporučuji vyhledat na Youtube, je jich tam opravdu mnoho a pletení se těžko popisuje.

Připravím si plech na pečení a vyložím ho pečicím papírem. Upletenou vánočku jemně přenesu na plech a nechám kynout zhruba 45-60 minut, dokud hezky nenakyne. Potom ji ze všech stran potřu rozšlehaným vajíčkem, zasypu plátky mandlí a dám péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C přibližně na 30-35 minut.

Po upečení nechám vystydnout a před podáváním mírně popráším moučkovým cukrem.

VIDEORECEPT

Můj tip

Když vám vánočka zbyde, zkuste ji využít do mého receptu na žemlovku z kuchařky #UPGRADE - zatím každému chutnala! :)

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni35

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení