#Turecký chléb pide

CHLÉB PIDE je skvělou alternativou klasického chleba nebo pečiva. Můžete z něj udělat výborný obložený sendvič, nebo ho přikusovat k salátům a polévkám. Je to tradiční turecká placka chleba zasypaná sezamem, která se nejčastěji připravuje v období ramadánu. Já jsem na něj narazila mezi nahranými recepty v Thermomixu, se kterým se teď v kuchyni seznamuju a bavím :) 

turkish_bread2_web

Suroviny

Na turecký chleba

  • 360 ml vody
  • 20 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
  • 20 g cukru krystal
  • 500 g hrubé mouky (plus na pomoučnění)
  • 20 ml olivového oleje
  • 1 - 1 ½ čajové lžičky soli (podle chuti)
  • 1 vejce lehce vyšlehané s čajovou lžičkou vody - na potření

Na posypání

  • sezamová semínka
  • celý kmín 

Recept

Začnu přípravou kvásku - do misky naliju teplou vodu (měla by mít pokojovou teplotu, ne víc než 30°C), nadrobím 1/2 kostky čerstvého droždí, přisypu cukr, promíchám a nechám kvásek vzejít na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. To trvá přibližně 10-15 minut. Ve větší míse si smíchám přes sítko prosetou mouku se solí a olivovým olejem. Přimíchám kvásek a v robotu nechám vypracovat lepivé těsto.

Mísu přikryju čistou kuchyňskou utěrkou a nechám kynout 1,5 hodiny na teplém místě.

Já na míchání a kynutí těsta použila Thermomix. Je to opravdový pomocník v kuchyni. Nádoba nahřívá a hněte, na kynutí vám stačí následovat pokyny na barevném displeji.

Připravím si plech vyložený pečicím papírem. Když je těsto vykynuté, vyklopím ho na pomoučněný vál a rozdělím na 2 díly. Ruce si posypu moukou a z každého dílu si vytvaruju ovál, přibližně 28-30 cm dlouhý a přeložím ho na plech. S těstem pracuju velice opatrně a rychle, aby neztratilo na objemu. Opět přikryju čistou utěrkou a nechám kynout 30 minut.

Ve sklence si rozmíchám vajíčko s lžící vody a potřu s ním ovály před pečením. Zasypu sezamem nebo kmínem, použít se dají i slunečnicová semínka, nebo třeba nasekané ořechy.

Předehřeju si troubu na 225 °C a peču 20 minut. Pokud by vaše trouba měla možnost pečení na 250 °C, tak pečte na toto maximum přibližně 15-16 minut. Chleba je nejlepší v den upečení a proto se do něj doporučuju pustit hned po vystydnutí!

Můj tip

Pide chléb je možné použít i jako bruschettu, nakrájené plátky potřete panenským olivovým olejem a zapečte na grilu. Chléb si můžete připravit i jako chlebíčky natřené skvělou řepovou nebo tuňákovou pomazánkou.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni28

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení